23 april 2021

'Er is veel ruimte voor persoonlijk contact'

Door Daimy Hoogervorst

Daimy Hoogervorst is twintig jaar oud, woont in Hazerswoude, en volgt de lerarenopleiding voortgezet onderwijs (lvo) Duits bij Driestar hogeschool. Daarnaast staat Daimy drie dagen per week voor de klas als docent Duits op een middelbare school in Hoofddorp.

In haar vrije tijd werkt Daimy als vulploegleider in een winkel, en kijkt ze vaak voetbal met haar vrienden. Ze houdt van reizen en ging voor corona dan ook regelmatig naar Duitsland. “Je hebt in je lessen vaak over plaatsen waar een historische gebeurtenis heeft plaatsgevonden, die plekken wil ik ook graag zelf bezoeken.”

Daimy, waarom heb je gekozen voor deze opleiding?
“Ik heb eerst vmbo-tl gedaan op het Groene Hart Rijnwoude in Hazerswoude-Dorp. Toen wist ik al dat ik docent wilde worden. Na de havo deed ik de opleiding onderwijsassistent, om ervaring op te doen met lesgeven en het begeleiden van leerlingen. Het hielp me gevoel te krijgen voor het klassenmanagement. Ik wilde er verder mee en heb me toen aangemeld voor de lerarenopleiding bij Driestar hogeschool.

Waarom heb je gekozen voor het vak Duits?
“Veel mensen vragen of ik familie in Duitsland heb, maar dat is niet zo. Ik heb geen persoonlijke connecties met het land. Ik vond het vak zelf op de middelbare school wel heel leuk, vooral het uitzoeken van de grammatica. Dat vond ik heel interessant. En Duitsland is een leuk land natuurlijk!”

Daimy vertelt over haar eigen reizen naar Duitsland. “Als je in Duitsland bent, merk je echt dat het een andere cultuur is. In mijn ervaring zijn de mensen er vriendelijker. De feesten, en de manier waarop de mensen met elkaar omgaan, die dingen spreken me aan.” Ook het voetbal, met name Bayern München, en de stad Berlijn dragen bij aan Daimy’s liefde voor Duitsland.

Waarom heb je ervoor gekozen om deze opleiding te volgen bij Driestar hogeschool?
“Ik hoorde veel goede verhalen over Driestar. Mijn stagebegeleider destijds studeerde zelf ook Duits bij Driestar, en vertelde dat het heel kleinschalig is. Dat er veel ruimte is voor persoonlijk contact. Dat sprak me heel erg aan, ik hou niet van die hele grote scholen! Dat was een groot verschil tussen Driestar hogeschool en een andere hogeschool waar ik was gaan kijken.”

“De Driestar voelde veel prettiger. En het is dicht bij huis, dat scheelt. Ik wilde graag een deeltijdopleiding doen zodat ik overdag kan werken, of kon blijven werken. Ik wilde niet terug naar de stages. En dat kan nu mooi met twee avonden school per week.”

Hoe ziet jouw dagelijks leven er uit?
“Ik sta drie dagen per week voor de klas, op maandag, dinsdag en woensdag. En dan ga ik nog twee avonden zelf naar school. De andere drie avonden ben ik vulploegleider bij de Action, en werk ik vaak ook met pubers die ik aan het werk moet zetten. In het weekend spreek ik af met vrienden en werk ik voor de studie, dat hoort er ook bij.”

“Ik heb altijd gevoetbald. Dat doe ik nu niet meer, maar ik kijk wel veel voetbal, vooral met de gasten in het weekend. Normaal hou ik ook wel van reizen. Dan gaan we weer een stad opzoeken, of gaan we ergens winkelen. Ik hou ervan om steden te ontdekken, het liefst in Duitsland, maar dat gaat nu niet.”

Kan je kort uitleggen wat jouw opleiding inhoudt?
“De opleiding bestaat uit een pedagogisch en een vakdidactisch deel. Het pedagogische deel gaat over de ontwikkeling van kinderen. Bij veel dingen die je op school leert, kun je direct toepassen in de praktijk. Dan denk ik ‘Oh dat doe ik ook voor de klas!’ of ‘Dat moet ik niet meer doen, want dat werkt niet.’ Daarnaast ben je echt bezig met vakspecifieke dingen, over Duits.”

Wat is het meest waardevolle wat je tot nu toe hebt geleerd in de opleiding?
“Dat is toch wel dat je meer leert over de ontwikkeling van kinderen. Ik vind het zelf heel interessant, hoe je met verschillende leerlingen om moet gaan. En hoe je met eventuele gedragsproblemen om kunt gaan in de praktijk.”

Nadat Daimy haar opleiding tot onderwijsassistent afrondde, is ze gaan werken op haar stageschool. “Toen heb ik een half jaar tussenjaar gehad en gewerkt, en toen stond ik al voor de klas. Tijdens mijn stage deed ik ook al veel ervaring op met lesgeven.”

Daimy heeft dus al veel ervaring voor de klas, zeker voor iemand van haar leeftijd. “Als leerlingen vragen hoe oud ik ben, zeg ik gewoon eerlijk dat ik twintig ben. Ik merk vooral voordelen, de leerlingen zoeken veel meer persoonlijk contact met me, ze vertellen meer tegen mij dan tegen oudere collega’s.”

Hoe ervaar je het om te studeren bij Driestar hogeschool? 
“Ik vind het een hele fijne school! De docenten zijn heel betrokken, en kennen je persoonlijk. Er zijn kleine klassen dus het is makkelijk om contact te leggen. Iedereen die Duits doet kent elkaar. In de pauze gaan we vaak met alle studenten lvo Duits bij elkaar zitten.

Daimy is zelf niet christelijk opgevoed, maar vind het wel interessant om nu op school iets van het geloof mee te krijgen. “Ik dacht eerst: pas ik daar wel tussen? Maar op de open dag sprak ik met de studieleider van Duits, die vertelde dat er wel meer studenten zijn die niet christelijk zijn. Ik heb er zelf geen last van dat Driestar hogeschool christelijk is. Er zijn natuurlijk wel eens discussies, maar dat zijn vaak juist heel leuke gesprekken!”

Bij wat voor mensen zit je in de klas?
“In de klas zitten studenten van negentien tot vijftig jaar oud, dat vind ik heel leuk, die diversiteit in de groep. Er zijn eigenlijk maar weinig mensen die uit het onderwijs komen. De een is bouwvakker geweest, de ander tuinman, en de volgende komt weer vanuit de IT. De sfeer is goed, iedereen helpt elkaar, we gaan ondanks het leeftijdsverschil heel gelijkwaardig met elkaar om.”

Wat is de impact van corona op jouw leven als docent en student?
“Als docent blijf je aanpassen, zeker met hybride les geven. Maar nu weet ik wel hoe alles online werkt.” lacht Daimy, die er het beste van probeert te maken.

“Als student vind ik het vervelend dat alles online moet. Ik mis het contact, en de uitleg op school. Als je de hele dag achter je beeldscherm zit, ben je het snel zat. Ik vind het moeilijker om me te concentreren. Bij het generieke deel doe je veel samen, bijvoorbeeld bij intervisie, en dat is online beperkt. Tentamens mogen we gelukkig wel op school maken.”

Wat zijn je plannen voor de toekomst?
Eerst afstuderen, en daarna lekker fulltime lesgeven en door Duitsland trekken. Je hebt in je lessen vaak over plaatsen waar een historische gebeurtenis heeft plaatsgevonden, die plekken wil ik ook graag zelf bezoeken.”

Waarom Daimy zo graag fulltime voor de klas wil staan? “Ik vind het contact met de leerlingen heel leuk, en met Duits bezig zijn, hoe je de leerlingen enthousiast maakt voor iets wat jij leuk vindt. Het contact met de leerlingen vind ik echt heel leuk en bijzonder.”

Wat zou je willen zeggen tegen mensen die twijfelen om ook deze opleiding te gaan volgen?
“Ik zou zeggen: gewoon doen! Als jouw interesse echt ligt bij het leraarschap, en bij het vak wat je gaat geven, dan moet het wel lukken. Hou je van kleine, diverse klassen? Dan past Driestar hogeschool echt bij jou.”

 

Daimy Hoogervorst

Over Daimy Hoogervorst

Daimy is student aan de lerarenopleiding Duits bij Driestar hogeschool.

Driestar hogeschool: dichterbij dan je denkt

Wil jij werken met jongeren? Leraar worden doe je bij Driestar hogeschool. Onze opleidingen vallen op door kwaliteit van het onderwijs, onder andere omdat de meeste van onze docenten zelf ook werken in het voortgezet onderwijs. Op onze hogeschool werk je aan jouw persoonsvorming als leraar. Wie ben jij en wie wil je zijn voor je leerlingen? In ons onderwijs kleuren we dat in vanuit een christelijke visie op pedagogiek en het vak. Door de diversiteit van onze studenten leidt dat tot mooie gesprekken over goed onderwijs. Op onze hogeschool kennen studenten en docenten elkaar, en we zijn betrokken op jouw studieproces. Ook studeren in deeltijd of als zij-instromer met vrijstellingen alvast in het onderwijs werken is mogelijk.