2 december 2019

Twee studies, stages en een bijbaan

Door Jolanda Sterrenburg

“Druk? Nee hoor, het is lekker hard werken maar ik heb nog steeds tijd voor mijn vrienden en familie.” Jolanda Sterrenburg (19) uit Hardinxveld studeert pabo én pedagogiek bij Driestar hogeschool en woont in de studentenhuisvesting in Gouda. Ze vertelt over haar leven als Goudse student.

Jolanda is tweedejaars, maar zit al in pabo 3. “Ik deed de vwo-route. Dat betekent dat je de eerste twee jaar in één jaar doet, een fijne mogelijkheid. Het is door de school zo geregeld dat je dat echt wel voor elkaar kunt krijgen.”

“Mijn stage vond ik vorig jaar eigenlijk gelijk heel leuk, dus dat bevestigde me dat ik een goede keuze had gemaakt. En je maakt natuurlijk ook van alles mee in de klas! Bijvoorbeeld toen een paar kinderen kwamen vragen of ik niet nog veel langer in de klas kon blijven ‘omdat de juf zo goed kan vertellen’. Als ik tijdens het vertellen de verwondering van de kinderen zie en hoe ze er zó in mee kunnen leven, dan weet ik het weer zeker: dit is waar ik het voor doe!”

“Overigens gaat niet alles gelijk vanzelf hoor! Dan had ik op de hogeschool de theorie gehad en wilde ik dat in de praktijk gaan toepassen, maar reageerden de leerlingen toch anders dan ik in mijn hoofd had. Ik vind het altijd wel een uitdaging om dan te improviseren en te kijken of ik er toch uit kan komen met de klas.”

Na de havo studeerde Jolanda eerst een jaar Social Work in Ede, maar die studie vond zij toch te breed. “Ik wil de hele wereld wel helpen, maar mijn hart ligt toch wel echt bij kinderen. Ik heb van jongsaf aan het idee dat ik er wil zijn voor kinderen voor wie het thuis niet zo fijn is of die op een andere manier problemen hebben. Kinderen zijn vaak zo kwetsbaar en in de meeste gevallen kunnen ze zelf weinig aan hun situatie veranderen. Ik wil zo’n volwassene zijn die hen daarbij helpt. Tegelijkertijd besef ik dat een bepaalde nuchterheid ook nodig is. Aan de ene kant bewogenheid en inlevingsvermogen en aan de andere kant de vaardigheid om professioneel te denken en handelen.”

“Waarom ik de pabo doe? Het onderwijs is prachtig. Een echte aanvulling is voor mij dat ik ook pedagogiek studeer, want ook een leerkracht is een pedagoog. Ik heb voor de klas natuurlijk veel aan de verdieping vanuit de studie pedagogiek. En door in het onderwijs kennis te maken met álle kinderen, krijg ik meer zicht op de ‘normale’ ontwikkeling. En daar heb je weer veel aan als je in de jeugdzorg zou werken.”

“Ik vind twee studies goed te doen,” vertelt Jolanda. “Het is natuurlijk hard werken, maar als je niet te perfectionistisch bent en een beetje nuchter en realistisch te werk gaat, kan het echt wel. Het is niet zo dat ik geen tijd meer besteed aan andere dingen. Nog steeds heeft contact met familie en vrienden voor mij prioriteit. En op zaterdag heb ik ook nog een bijbaantje. Dat dit goed gaat, heeft ook wel iets te maken met de sfeer bij Driestar hogeschool: we hebben veel werk, maar mogen dat zonder stress doen. Dat merk je aan hoe docenten ons begeleiden bij dingen die we lastig vinden.”

Driestar hogeschool vindt Jolanda ‘heel gezellig’. Ook de open en eerlijke sfeer spreekt haar aan. “Docenten kennen je echt. Je kunt hier geen dag rondlopen zonder dat je door iemand echt even gezien bent. En als het iets minder goed met je gaat, kun je altijd bij docenten aankloppen. Dat wordt regelmatig gezegd en ik heb er vertrouwen in dat dit echt ook zo is. Daardoor is studeren hier heel persoonlijk.”

Naast haar twee studies geniet Jolanda ook van het Goudse studentenleven. “Ik woon in de studentenflat naast de hogeschool. Heel gezellig, maar natuurlijk wel wat minder goed voor de studie! We gaan hier heel gemakkelijk met elkaar om en je maakt daarom snel nieuwe vrienden. Ik ben alleen in de weekenden bij mijn ouders; zij varen in de week.”

“Ja, ik raad scholieren die de pabo willen gaan doen zeker aan om voor Driestar hogeschool te kiezen,” besluit Jolanda. “De sfeer is hier heel goed. Veilig is denk ik het goede woord. Je wordt er niet minder om als je het een keer fout doet, docenten staan altijd voor je klaar en je loopt nooit op dezelfde manier de deur weer uit als je gekomen bent.”

Meer weten?

Wil jij, net als Jolanda, studeren op Driestar hogeschool? Kom dan op vrijdag 6 december naar onze open collegedag om zelf te ervaren hoe leuk dat is! Meld je hier aan.


Jolanda Sterrenburg

Over Jolanda Sterrenburg

Jolanda is student pabo en hbo-pedagogiek op Driestar hogeschool.