Studium Generale: Hoe lezen we de Bijbel?

  • Datum 16 januari 2026
  • Tijd 19:45 - 22:00
  • Locatie Driestar hogeschool, Gouda
  • Inschrijven Voor 13 januari 2026

In het kerkelijke leven is nieuwe aandacht voor de manier waarop wij de Bijbel uitleggen en lezen. Het gaat hier om hermeneutiek. We kunnen uitgaan van dezelfde Bijbel en toch tot een verschillende interpretatie komen. In de geschiedenis heeft dat geleid tot een rijke theologische en geestelijke verscheidenheid: Augustinus is anders dan Luther, Calvijn en John Owen zijn bepaald niet gelijk, Kohlbrugge legt heel andere accenten dan theologen in het lijden.

In onze situatie spitsen de verschillen zich echter op een andere manier toe. Betekent dat we met dezelfde Bijbel in de hand kerkelijke ambten ook openstellen voor vrouwelijke ambtsdragers? 

Kunnen we de eerste hoofdstukken van Genesis zo uitleggen dat er ruimte is voor (theïstische) evolutie? Kan het zijn dat Paulus een ander idee bij homoseksualiteit had dan wij, zodat we de traditionele visie daarop bij moeten stellen? 

Dit jaar richt het Hersteld Hervormd Seminarium (HHS) zich op deze problematiek. Deze problematiek wordt drie avonden doordacht: 

Avond 1

16 januari 2026: dr. C.P. de Boer, Hoe lezen we de Bijbel in onze context?

Dr. C.P. de Boer schetst de culturele situatie waarin we kerk-zijn en waarin de hermeneutische vragen zich toespitsen. Hij laat zien welke ontwikkelingen er in de hermeneutiek zijn geweest, wat daarvan de achtergronden zijn en welke consequenties hieraan verbonden zijn. 

De BoerDr. C.P. de Boer

Avond 2    

30 januari 2026: prof. dr. W. van Vlastuin, Hoe lezen we de Bijbel gelovig? 

Prof. Dr. W. van Vlastuin bespreekt enkele grondprincipes die opkomen uit de gelovige aanvaarding van Gods Woord. De gelovige aanvaarding van Gods Woord betekent niet dat we ons verstand terzijde schuiven, maar het kenmerkt zich wel door de onderwerping van ons verstand aan Gods Woord. We zien het Woord niet als een dode letter, maar als de levende stem van God. Ook gaan we ervan uit dat Gods openbaring eenduidig en helder is. 

Willem van VlastuinProf. Dr. W. van Vlastuin

Avond 3

13 februari 2026: dr. B.A. Zuiddam, Hoe lezen we de Bijbel in de ethiek? 

Dr. B.A. Zuiddam laat ons zien hoe de aanvaarding van het gezag van Gods Woord in de ethiek tot beslissingen leidt. Hij laat zien dat natuur en Schriftuur elkaar niet tegenspreken, maar versterken. Dit wordt duidelijk gemaakt aan de hand van concrete toepassingen naar de praktijk van ons leven. 

Kosten en aanmelden

Je kunt je voor deze avonden opgeven via onderstaand aanmeldformulier. Daar kun je ook aangeven bij welke avond(en) je aanwezig wil zijn.

De kosten bedragen € 17,50 per avond en per persoon.

Persoonlijke gegevens
Adresgegevens
Betaling
Voor studenten en medewerkers van Driestar educatief: vul je studentnummer of medewerkerscode in
Bevestiging