Associate Degree

Pedagogisch Educatief Professional (ad-pep)

Deeltijd

Als pedagogisch educatief professional werk je graag met kinderen en tieners. Je hebt verstand van de ondersteuningsbehoeften van alle jeugdigen en weet hoe je hen moet begeleiden, samen met andere professionals.

De kennis en vaardigheden die je daarvoor nodig hebt leer je in deze 2-jarige AD-opleiding. Je krijgt verdieping en uitdaging voor je werk op school, in de kinderopvang of in een andere instelling waar je met kinderen werkt. 

Tijdens deze niveau-5 opleiding leer je leidinggeven aan een groep, werken in een team en het begeleiden van leer- en ontwikkelingsprocessen. Jouw professionele en persoonlijke ontwikkeling is erg belangrijk. 

Aan de hand van de beroepstaken van de Pedagogisch Educatief Professional ontwikkel je je in 2 jaar tijd tot een expert op het gebied van 2 tot 18 jarigen.

Wat kost deze opleiding? Wat zijn de toelatingseisen?

Bekijk de data van onze voorlichtingen

Kennismaken met de opleidingen van Driestar hogeschool? Je bent van harte welkom om een voorlichting bij te wonen.

Meld je nu aan
Kinderen vind ik geweldig: ze zijn zo puur!

Kinderen vind ik geweldig: ze zijn zo puur!

Voor je studie

Met de AD-opleiding Pedagogisch Educatief Professional word je in 2 jaar opgeleid tot een startbekwame professional in het pedagogisch-educatieve werkveld. Het is een hbo-niveau 5 opleiding tussen mbo-niveau 4 en hbo-niveau 6. Na deze opleiding kun je in 2 jaar je pabo- of pedagogiekdiploma halen bij Driestar hogeschool. 

Voor deze opleiding moet je minimaal 16 uur per week een baan in het beroepenveld zorg of onderwijs hebben. 

Deze studie sluit goed aan bij een opleiding op het gebied van Maatschappelijke Zorg, Pedagogisch Werk of Sociaal Werk en je verder wilt ontwikkelen. Deze studie is ook wat voor jou als je aan het werk bent en merkt dat je meer kennis zoekt over bepaalde groepen kinderen of jongeren. 

We bieden je graag deze kennis, verdieping en uitdaging aan, zowel op school als op je werk. Dit doen we met theoretische kennis en opdrachten die je direct toepast op de werkvloer. Hiermee dagen we je uit om de kwaliteit binnen jouw instelling nog verder te verbeteren.

De opleiding is gebaseerd op 5 speerpunten:

  1. We geven invulling aan het beroep en de beroepstaken vanuit een christelijke levensbeschouwing
  2. We richten ons op de ondersteuningsbehoeften van alle jeugdigen, maar in het bijzonder op kinderen en jongeren met specifieke ondersteuningsbehoeften
  3. We richten ons op het samenwerken in multidisciplinaire teams
  4. Tijdens deze opleiding leer je methodisch te werken. Je koppelt denken aan doen.
  5. We helpen jou om je te ontwikkelen tot een stevige en lerende professional

Tijdens je studie

Je verdiept je bij deze opleiding in jeugdigen van 2 tot 18 jaar. Je leert om met verschillende instanties buiten de instelling om te gaan en oog te krijgen voor kwaliteitsverbetering binnen de instelling. 

Een groot verschil met andere hbo-opleidingen is dat je een flink gedeelte van je opleiding uitvoert op je werkplek. Op school krijg je de theorie aangeboden en je gaat er op de werkvloer mee aan de slag. Je word begeleid door een werkplekbegeleider. 

De opleiding richt zich op de ondersteuningsbehoeften van alle jeugdigen, maar in het bijzonder op kinderen en jongeren met specifieke ondersteuningsbehoeften. Je leert effectief samenwerken in multidisciplinaire teams. 

Ook het methodisch werken heeft een belangrijke plaats: je leert denken en werken op tactisch niveau: je bewaart het overzicht en koppelt denken aan doen. Je wordt opgeleid tot een krachtige, lerende professional. 

We werken gedurende de opleiding aan zogenoemde ‘beroepstaken’. Bij alle vier de taken staat de ontwikkeling van je professionele identiteit en de verbinding met je christen-zijn centraal:

  1. Leiding geven aan een groep
  2. Begeleiden van leer- en ontwikkelingsprocessen
  3. Samen ondersteunen van de jeugdige
  4. Werken aan beleid en kwaliteit
Per jaar betaal je collegegeld. De huidige collegegeldbedragen kun je op de website vinden. Het is mogelijk om in overleg met je werkgever de studiekosten vergoed te krijgen. Voor een deeltijdopleiding kun je geen studiefinanciering  krijgen. Je kunt wel jouw studiekosten van de belasting terugvragen. Klik hier voor meer informatie over het collegegeld en hoe je kunt betalen.

Deze opleiding heeft een studiebelasting van 60 ECTS (studiepunten) per jaar. Dat zijn 1680 studie-uren per jaar. De verdeling van de studielast ziet er als volgt uit:

  • 16 uur per week op werkplek
  • 1 dag per week op school
  • 1 dag per week zelfstudie

Omdat je deze opleiding voor een groot gedeelte uitvoert op je werkplek, word je hierbij begeleid door een werkplekbegeleider en een praktijk-begeleidende docent, meestal je SLB-er. Zij hebben contact met elkaar. Als je huidige werkplek niet geschikt is voor het uitvoeren van (een deel van) de beroepstaken, kun je tijdelijk ergens anders stage lopen. Een deel van deze stages zijn verplicht.

Twee jaar lang volg je op elke vrijdag college op onze locatie in Gouda. Je krijg les van ervaren en gemotiveerde docenten vanuit het Hoornbeeck College en Driestar hogeschool. Het overige deel van de week besteed je aan werken en thuis studeren.

Eén studiejaar bestaat uit 4 periodes. De theorie leer je tijdens de colleges en zelfstudie. Jouw persoonlijke en professionele ontwikkeling bespreek je met jouw studieloopbaanbegeleider.

In het tweede jaar volg je ook keuzevakken. Met deze keuzevakken specialiseer je je op het gebied van jouw eigen werkplek, of juist een heel andere werkplek. Je kunt de keuzevakken ook ’gebruiken’ als voorbereiding op een (verkorte) vervolgstudie, zoals pedagogiek of de pabo. 

Om veel te oefenen en opdrachten te toetsen in de praktijk is het een vereiste dat je een baan of een zelfgezochte stageplaats hebt. Je kunt naast je collegedag het overige gedeelte van de week werken, met een minimum van 16 uur per week. We adviseren je om ook nog wat tijd voor zelfstudie over te houden.

Na je studie

Gefeliciteerd met je het behalen van het diploma Pedagogisch Educatief Professional! Je hebt nu allerlei mogelijkheden op de arbeidsmarkt. Zo wordt het in de kinderopvang verplicht om een HBO-er op de werkvloer te hebben. 

Je houdt je in dat geval bezig met de communicatie tussen ouders en instanties. Een andere opties is om op een school (of in het speciaal onderwijs) te werken met leerlingen die extra aandacht nodig hebben. Ook kun je kinderen of jeugdigen begeleiden binnen de gehandicaptenzorg of jeugdhulp. 

Natuurlijk ben je ook nog steeds van harte welkom op onze hogeschool. We houden graag contact en zijn benieuwd hoe het met je gaat. 

Je kunt natuurlijk ook nog verder studeren door je bijvoorbeeld in te schrijven voor de opleiding leraar basisonderwijs of pedagogiek. Wij bieden hiervoor een verkort programma van ongeveer 2,5 jaar. Download hier de handleiding om je aan te melden voor het schakelprogramma.

Kijk ook eens bij ons aanbod post-hbo opleidingen of cursussen. Weet je niet zo goed wat bij je past en wil je graag advies? Ga dan naar verder-leren.nl. We helpen je graag!

Verder-leren.nl

Vraag over de opleiding?

Heb jij een vraag over de opleiding Ad-PEP? Die beantwoorden we natuurlijk graag. Je kunt de vraag stellen via het contactformulier. We nemen zo snel mogelijk contact met je op.