
Hij volgde de opleiding Civiele techniek, studeerde af, werkte vervolgens twee jaar in Canada, totdat de coronapandemie roet in het eten gooide en hij weer in Nederland terechtkwam. Daar ging hij aan de slag als tekenaar en inmeter, maar hij miste het contact met mensen. Stiekem droomde Ruben van der Heijden (26) van het leraarschap.
‘Ik dacht: dat zal wel een bevlieging zijn, dus ik heb het aan de kant gezet. Ik had namelijk nog nooit over het onderwijs nagedacht.’ Toch waagde hij de sprong naar het onderwijs en combineerde hij twee banen. Nu, twee jaar later, kiest hij volledig voor een baan in het onderwijs als leraar Engels.
‘Mijn vrouw is communicatieadviseur bij het Van Lodenstein College. Zij organiseerde een vrijblijvende open avond voor mensen die interesse hebben in het onderwijs.
Ik ging ernaartoe met het idee: “Gezellig, ik kom eten en dan zie ik het wel”. Uiteindelijk sprak de inhoud van de avond mij erg aan. Ik liep een dag mee met een docent en werd nog enthousiaster over het onderwijs. Ik solliciteerde als leraar Engels op het Van Lodenstein College in Amersfoort.
Voordat ik werd aangenomen, moest ik een proefles geven. Daar genoot ik enorm van. Ik werd aangenomen en toen was het: na de zomervakantie beginnen en kijken waar je uitkomt.’ Lachend: ‘Ik ben er nog. En ik heb er geen seconde spijt van.’
Contact met jongeren
‘Ik geniet vooral van het contact met jongeren. Ik vind het vak Engels heel leuk, maar het contact met jongeren dat je als leraar hebt, steekt er met kop en schouders bovenuit. Dat is waar ik dit voor doe. Je kunt ze wat bijbrengen voor het vak, maar ook klaarmaken voor het volwassen leven. Hoe mooi is dat?
Momenteel werk ik drie dagen op school en twee dagen als tekenaar en inmeter. Met mijn studie erbij is dat best veel. Elke donderdag ga ik na het lesgeven naar Gouda en af en toe ook op de dinsdagavond. Elke zaterdag zit ik achter mijn laptop voor mijn studie. Na de zomer wordt dit anders, hoop ik. Dan kies ik volledig voor het onderwijs en zet ik mijn andere baan om naar een nulurencontract.
Energie
Lesgeven geeft mij energie. Toen ik fulltime werkte bij mijn vorige baan was ik uitgeblust als ik thuiskwam. Nu heb ik dat niet en dat is heel veel waard. Ik ga elke dag met veel zin naar mijn werk.
Als starter heb je het pittig. Leerlingen weten dat je een beginneling bent en gaan je uitproberen. De eerste vraag die ik tijdens mijn eerste les kreeg, was: “Hoe lang werkt u hier al?” Met andere woorden: we gaan hem eens even testen. Dat gebeurt bij elke starter en vraagt om realistische verwachtingen.
Je moet je naam opbouwen en gaat ongetwijfeld tegen dingen aanlopen. Ik kwam uit het bedrijfsleven en had de zomercursus gedaan bij Driestar hogeschool. In vijf dagen had ik wat handvatten gekregen, waarvan een dag op het gebied van klassenmanagement.
Dan is het daarna: “Succes, ga er maar staan”. Tegen startende leraren zou ik willen zeggen dat ze moeten doorbijten en doorzetten, want het is het waard. Ik heb ook weleens voorin de klas gestaan en ik dacht: “Wat moet ik nu?” Na tien minuten werden de leerlingen nog niet stil. Nu loopt het heel erg lekker met deze klas. Je groeit er echt in.
Veel knapper
Ik heb veel aan mijn collega’s. Ze geven tips en denken mee. Het leuke is: alle collega’s hebben in hetzelfde schuitje gezeten. De sterkste docenten hadden het in het begin ook lastig. De tips hebben hun vrucht afgeworpen.
Met een klas heb ik bijvoorbeeld heel hard moeten werken, maar dat is nu mijn mentorklas en we hebben een ontzettend goede band met elkaar. Pas kwam mijn vrouw de klas binnen om te filmen, ik had tegen de leerlingen niet gezegd dat het mijn vrouw was. Toen ze weer weg was, zei ik: “Zo, nu hebben jullie mevrouw Van der Heijden ook gezien.” Ze waren helemaal verbaasd dat ze mijn vrouw was.
Een van de leerlingen zei: “Nou, ze is wel een stuk knapper dan u.” Daar moet ik zo om lachen, dat leerlingen zo eerlijk zijn. Een tijdje later kwam mijn vrouw nog een keer. Een van de leerlingen liep naar de deur om die voor haar open te doen. Hij zei: “Komt u maar binnen hoor, want meneer Van der Heijden staat met smart op u te wachten.”
Beste van Nederland
De keuze voor Driestar hogeschool werd me eigenlijk in mijn schoenen geschoven door het Van Lodenstein College. Tegelijkertijd zou ik er zelf ook voor hebben gekozen. Ik vind het mooi dat de christelijke normen en waarden terugkomen in de colleges.
Het is fijn dat je leert om als christen les te geven. Bovendien is de lerarenopleiding Engels aan Driestar hogeschool de beste van Nederland, ik heb wel gemerkt dat dit terecht is. Elke week leer ik veel. De docenten zijn gepassioneerd en ze zijn heel goed bereikbaar, je kunt ze gewoon appen en je hebt dezelfde dag een reactie. Dat is het voordeel van een kleinschalige opleiding.
Ook kent de opleiding veel structuur. Van elke module heb je een moduleboek waarin staat wat er wanneer van je wordt verwacht. Dat vind ik heel belangrijk, dan weet ik waar ik naartoe kan werken.
Werkvormen en werkwoorden
Ik ga elke donderdag met plezier naar de hogeschool. Ik doe er inspiratie op voor mijn eigen lessen. Zo leerden wij onlangs veel over de Engelse cultuur en geschiedenis. Daar had ik nooit zoveel mee, maar die geschiedenis is zo rijk! Dat wil ik ook doorgeven aan mijn leerlingen. Ze moesten deze week een vlog maken over een gebeurtenis uit de Britse geschiedenis.
Zonder de colleges zou ik daar nooit op gekomen zijn. Ook leer ik veel over verschillende werkvormen die er zijn. Op welke manieren kun je woordjes leren? Wat kun je allemaal doen met een leestekst?
Dankzij mijn studie leer ik zoveel mogelijk uit mijn lessen te halen. Engels is een mooi vak en dat geef ik graag door aan mijn leerlingen.’
Kom proefstuderen bij Driestar hogeschool
Wil jij kennismaken met onze opleidingen? Meld je aan voor proefstuderen. En ervaar hoe het is om als student een college bij te wonen. Welkom!
Meer info en aanmelden