11 februari 2021

Wonen en studeren in Gouda

Door Driestar hogeschool

Een opleiding volgen bij Driestar hogeschool gaat voor veel studenten hand in hand met een verhuizing naar Gouda. Veel mensen kennen Gouda als stad van kaas, stroopwafels en kaarsen, maar hoe is het eigenlijk om in Gouda te wonen en te studeren? We vroegen het een aantal studenten van Driestar hogeschool!

Onmogelijk om elke dag naar school te reizen 

Ondanks de centrale ligging van de stad Gouda, is het voor een aantal studenten te veel gevraagd om elke dag heen en weer te reizen naar de hogeschool. Vanuit Zeeland of Overijssel elke dag met het OV naar Gouda komen is niet te doen, maar gelukkig is het goed wonen in Gouda voor onze studenten. Veel studenten vinden hun thuis in “de flat”, de studentenhuisvesting van Driestar hogeschool, op steenworp afstand van de hogeschool en station Gouda. 

Alles op loopafstand 

Wat Gouda zo leuk maakt? De gezelligheid van de stad, het historische centrum, met het stadhuis, de markt, de prachtige St. Janskerk en de normaal gesproken zo volle terrassen. Gouda is centraal gelegen, dus wanneer je de stad even zat bent, sta je binnen 20 minuten op Rotterdam Centraal, Den Haag Centraal of Utrecht Centraal.  

Wanneer je onze studenten vraagt wat zij zo fijn vinden aan het wonen in Gouda, dan merk je dat de toegankelijkheid van de stad en de studentenflat goed scoort. “In Gouda loop ik de deur uit en ben ik met een paar stappen bij school, het station, de supermarkt en de binnenstad. Alles op loopafstand.” vertelt een van de studenten. 

Wachtlijsten bij de studentenflat 

Als je als aankomend student nu al droomt van een plekje in die gezellige studentenflat, is het verstandig om je op tijd in te schrijven. De flat is namelijk mateloos populair, maar heeft helaas niet onbeperkt plek. Gelukkig zijn er ook in Gouda en de omliggende dorpen studentenkamers te vinden. 

Het studentenleven voor de lockdown 

Voordat de horeca gesloten werd, waren de Goudse terrassen op de markt ook populair bij onze studenten. “Met name op de terrassen van Gewoon Gouds en Gouds Glas hebben we heel wat uren gespendeerd.” Even wat drinken met vrienden, of lekker samen uit eten.  

Ook de studentenvereniging Semper Fidelis is geliefd onder onze studenten. Andere hotspots zijn zonder twijfel het terrein van Goudasfalt, waar regelmatig evenementen zoals een foodfestival worden georganiseerd, de diverse kringloopwinkels die Gouda rijk is, en restaurant de Lichtfabriek. 

Een grote familie 

Het studentenleven vind nu vooral plaats in de studentenflat. Door de opbouw van de flat is het makkelijk om hier nog wel vrienden en etagegenoten te ontmoeten. Sommige studenten spreken zelfs over een grote familie.  

“De weekenden rond de stageweken blijf ik altijd in Gouda, omdat ik mijn stage vanuit hier doe. Er zijn altijd mensen die bij elkaar gaan zitten en een preek luisteren, iedereen mag aanschuiven. Dat is echt het fijne aan de open sfeer hier.” 

“In de flat wordt er over kerkmuren heen gekeken. Iedereen heeft zijn eigen visie, maar dat is juist de reden dat we vaak fijne gesprekken hebben.” 

Een rondje wandelen in het centrum, of door het Goudse Hout, is een fijne onderbreking van alle online colleges. In de zomer zoeken studenten ook graag verkoeling aan de Surfplas in Reeuwijk. 

Zo veel mogelijk zelf koken 

Uiteraard vroegen we de studenten ook naar hun favoriete restaurants. Na een braaf “We proberen zo vaak mogelijk zelf te koken” kregen we diverse aanraders te horen. Behalve de grote ketens zoals Domino’s, De Beren, Papa John’s en Bakker Bart weten ze gelukkig ook de lokale ondernemers te vinden. 

Voor de lekkerste pizza moet je bij pizzeria Delizie zijn, de beste kapsalon haal je bij La Porta, sushi bestellen kan je het beste bij Wok Amor, en voor burgers is American Shack op de markt een enorme aanrader! Daarnaast verdienen ook Gewoon Gouds, lunchroom De Huismeesters en Paradijs een eervolle vermelding in deze lijst. Driestar hogeschool

Over Driestar hogeschool

De leukste hogeschool van Gouda!

Online open dag 8 november

Ook werken in het onderwijs? Meld je aan voor de online open dag op 12 april!

Meld je aan