4 september 2023

Annerinda blogt: Nieuwe start, gezonde spanning

Door Annerinda Hardenbol

Na de nodige voorbereidingen ben ik er ook klaar voor. Een handgemaakte slinger voor het raam, nieuwe dagritmekaartjes, een vaas met wat droogbloemen in de vensterbank, tafels en stoelen volgens de plattegrond op de juiste plek gezet en de kindbeschrijvingen bestudeerd. Een nieuw cursusjaar wacht.

Wat zal het dit jaar brengen? Hoe zal het dit jaar allemaal verlopen? Ik weet het nog niet en wacht het maar rustig af.

Kriebels

Want dat begin hè, dat is iets waar ik ongemerkt toch altijd een beetje kriebels van krijg. Misschien herken je het wel. Je kent de leerlingen nog niet, maar je hebt wel het één en ander over hen gehoord met de overdracht. 

Bij sommigen weet je dat het wel goed zal komen, bij sommigen zijn er grote zorgen. Je hebt sommigen misschien wel eens gezien op het plein of in de gangen, maar veel meer is het vaak niet. 

En nu, in dit nieuwe jaar, zijn ze aan je overgedragen en mag je ruim 40 weken lang met deze leerlingen op reis. Wat zullen we onderweg tegenkomen op onze reis? Zal de reis voorspoedig verlopen? Of zullen er wat moeilijke, maar leerzame hindernissen op het pad liggen? 

Reisleider

Wat een verantwoordelijkheid hebben we eigenlijk. Wij mogen reisleider zijn in dit nieuwe schooljaar. Aan ons de taak om de leerlingen voor te leven in het goede. En waar wij als leerkrachten misschien best wat gezonde spanning kunnen hebben voor deze reis, is dat bij leerlingen vaak niet anders. Logisch, toch? 

Ik kon iets van die spanning merken bij een leerling, die wat aarzelend over de drempel van het lokaal stapte. Om haar wat tegemoet te komen, bukte ik me, keek haar aan en gaf haar een hand. ‘Ha, fijn dat je er bent! Een fijne vakantie gehad? Zoek je plekje maar eens op!’ 

Ze keek me afwachtend aan en in plaats van dat ze verder liep, kroop de achtjarige dicht tegen haar moeder aan, die met haar mee was gelopen. Mijn handdruk bleef onbeantwoord en ik liet mijn hand weer zakken. 

Moeder glimlachte en probeerde zich te verontschuldigen. ‘Het komt wel goed hoor, ze heeft er juist érg veel zin in.’ Ik glimlachte terug en begreep de spanning van het meisje eigenlijk wel een beetje. Ze moest eens weten dat de juf het stiekem ook best spannend vond!

Mooi en leerzaam jaar

Goed, de reis is begonnen. Een goede start met enthousiaste deelnemers. Oké, een ietwat strenge reisleider, dat hadden ze al snel in de gaten. ‘Juf, u bent wel streng hè. Blijft u dat het hele jaar?’ Lieve jongens en meiden, wacht maar rustig af. Jullie en ik, we gaan er een mooi en leerzaam jaar van maken!  

Annerinda Hardenbol

Over Annerinda Hardenbol

Annerinda Hardenbol is vierdejaarsstudent pabo aan Driestar hogeschool.

Proefstuderen

Wil jij kennismaken met deze opleiding? Meld je aan voor proefstuderen. En ervaar hoe het is om als student een college bij te wonen.

Meer info & aanmelden