13 november 2019

Ek voel baie gelukkig

Door Jolanda Sterrenburg

Hallo allemaal! Hierbij een bericht van mij (Jolanda) uit Port Elizabeth, Zuid-Afrika. Inmiddels ben ik gesetteld in Missionvale. Missionvale is een township aan de rand van de stad Port Elizabeth.

In het midden van Missionvale is het Care Center gevestigd, een plaats van hoop temidden van de ellendige realiteit. De realiteit voor de mensen hier is hard: enorme armoede, alcoholproblemen, ondervoeding, geweld en kindermisbruik zijn hier orde van de dag. 

Door deze problemen zijn er veel kinderen en gezinnen die er niet meer uitkomen. Kinderen zijn soms thuis niet veilig en ouders drinken hun problemen vaak weg. Het Care Center probeert deze mensen op verschillende manieren te helpen. Allereerst door ze eten, drinken en een veilige plaats te bieden. Daarnaast wordt er voor de kinderen een gratis basisschool en jeugdhulp aangeboden. 

Ik loop hier mijn stage voornamelijk in de jeugdhulp. Dit houdt in dat ik (met een pedagoog) op bezoek ga bij gezinnen thuis. Aan de hand daarvan krijgen de kinderen een indicatie om begeleiding te krijgen en/of naar de jeugdhulpgroep te komen. Daar hebben ze een veilige plek om te blijven tot het thuis weer veilig is. Daarnaast krijgen de kinderen hier training hoe ze met hun leven om kunnen gaan. Zo maken ze bijvoorbeeld tekeningen over wat hun leven kleur geeft of maken ze een carrière kaart om in het oog te houden wat ze uiteindelijk willen met hun leven. 

In dit alles is het interessant om in de Zuid-Afrikaanse cultuur te werken. Alles gaat zo anders! Van zelfbedachte methodieken tot de pedagoog die een kind per direct meeneemt uit huis en onderbrengt bij de jeugdhulp. 

Ja, ik moet aan heel veel wennen met mijn westers verstand. Maar, ik zie ook hier iets heel moois. Zelfbedachte methodiek of niet: iedereen heeft één doel voor ogen, namelijk het kind centraal stellen en het een kans en opening geven om iets van zijn of haar (jonge) leven te maken. Ik voel me gezegend dat ik hier een klein steentje aan mag bijdragen. Of, zoals ze hier zeggen: Ek voel baie gelukkig!

Jolanda Sterrenburg

Over Jolanda Sterrenburg

Jolanda is student pabo en hbo-pedagogiek op Driestar hogeschool.