20 november 2023

Joanne studeert Pedagogiek: 'Ik geniet ervan om er voor kinderen te zijn'

Door Driestar hogeschool

‘Kinderen hebben je nodig en ik geniet ervan om er voor hen te zijn.’ Aan het woord is Joanne Voortman-van Dijke die de studie Pedagogiek volgt aan Driestar hogeschool.

‘Deze studie kan ik goed combineren met mijn werk in de kinderopvang. Het helpt mij om het kind en de ouders beter te begrijpen.’ 

‘Ik werk met kinderen die aan het begin van hun leven staan. Wat mij drijft? Ik wil iets kunnen betekenen voor kinderen, juist omdat ze zo jong zijn. Ik ga elke dag met veel plezier naar mijn werk in de kinderopvang. Ik werk met kinderen van nul tot twee jaar. 

Soms kom ik ’s morgens op de groep en doe ik de deur open. Dan hoor ik ineens: “Juf Joanne!” en rent er een meisje op mij af die mij knuffelt. Dat is toch heerlijk! 

Handjes samen

De kinderopvang waar ik werk, staat in mijn woonplaats. Dat is maar liefst anderhalf uur rijden van Gouda. Toch heb ik bewust gekozen om aan Driestar hogeschool te studeren. 

Het is een van de twee hogescholen die Pedagogiek als deeltijdopleiding aanbiedt. De identiteit van Driestar hogeschool spreekt mij ook aan. En nu ik er studeer, merk ik dat het hier heel persoonlijk is. Iedere docent doet moeite om er voor je te zijn. 

Ook is het fijn dat er christelijke elementen verweven zitten in de lesstof. Dat komt ook terug in mijn werk en kan ik daar ook toepassen. Pas zei ik: “We gaan bidden.” Een kindje van een jaar deed zijn handjes samen. Toen dacht ik: Wat is dit mooi dat dit kindje hier hetzelfde kan doen als thuis. 

Joanne werkt in de kinderopvang

Uitdagend

Tijdens mijn studie leer ik veel over het kind en alles daaromheen: het gezin, de (pleeg)ouders en de maatschappij. Zeker het stukje omgaan met ouders maakt het voor mij uitdagend, want contact met ouders vind ik altijd spannend. 

Nu ik het eerste studiejaar heb afgerond, merk ik dat ik daar meer tools voor heb gekregen. Een van de ouders bedankte me pas. Ze was er zelf achter gekomen wat ze anders kon doen en kwam tot de conclusie dat haar kind rustiger werd van structuur. Ze vertelde me dat de vragen die ik had gesteld, haar had geholpen om tot die conclusie te komen. 

Autootje afpakken

Ik vind het heel leuk om mezelf te blijven ontwikkelen. Dat is ook een van de redenen dat ik deze studie ben gaan volgen. Mijn hart ligt bij het jonge kind, maar ik vind het ook interessant om te leren over de puberteit. 

Daarom is het mooi dat je tijdens deze studie de leeftijden 0 tot en met 23 behandelt. Je krijgt handvatten mee, die je in je werk kunt inzetten. In heel veel situaties vraag ik me nu af: wat heeft dit kind nodig zodat het kan gaan groeien? 

Zo nam een van de kinderen op de kinderopvang elke dag iets mee van thuis. Dat is hier niet de bedoeling en was dus elke dag een strijd. Je kunt zo’n autootje afpakken en in zijn tas stoppen, maar is dat voor hem de juiste manier? 

Ik ging naar hem toe en zei: “Ik zie dat jij een mooie auto meehebt, maar als wij gaan fruit eten, moet de auto in je tas, want anders raak je hem kwijt.” Tien minuten later liep hij naar de deur en wilde hij zelf het autootje al in de tas doen. 

Deeltijd

Ik ben blij dat deze studie ook deeltijd te volgen is. Op die manier kun je ernaast werken en verdienen. Je moet meer zelfstandig aan de slag, maar je hebt een vrijere indeling van je tijd. Het is te doen naast je werk, al zeg ik niet dat het makkelijk is. 

Aan het einde van het eerste semester moest ik erg haasten om alle opdrachten af te hebben. Bij het tweede semester ben ik met een planning gaan werken. Toen had ik de opdrachten op tijd af en kon ik ook echt van mijn vakanties genieten. Je moet best wat opdrachten maken en daar krijg je feedback op. Daar leer je van. 

Kennis inzetten

Mijn toekomstbeeld heb ik nog niet helemaal helder, ik houd de opties open en kijk wat er op mijn pad komt. Ik hoop dat ik ooit kan gaan werken bij het vroeghulpcentrum voor het jonge kind waarbij de ontwikkeling anders verloopt.

De kennis die ik nu tijdens deze studie opdoe, wil ik dan graag inzetten om jonge kinderen en hun ouders te begeleiden.’

Driestar hogeschool

Over Driestar hogeschool

Driestar hogeschool is de leukste hogeschool van Gouda en leidt - al sinds 1944 - leraren en pedagogen op die met hart en ziel een bijdrage leveren aan christelijk onderwijs en jeugdzorg.

Bekijk de data van onze voorlichtingen

Kennismaken met de opleidingen van Driestar hogeschool? Je bent van harte welkom om een voorlichting bij te wonen.

Meld je nu aan