13 maart 2023

Willemijn studeert ad-pep: 'Deze opleiding zorgt voor meer verdieping in mijn werk'

Door Willemijn Pleijsier-Kloosterman

‘Iedere morgen en middag word ik begroet door een aantal bewoners. “Hé Willemijntje”, klinkt het dan. Tijdens mijn eerste stage werd ik geplaatst binnen de gehandicaptenzorg.

Ik deed alles eraan om een andere stage te krijgen, maar dat lukte niet. Na de eerste dag was ik helemaal verkocht. Ik wilde niets anders meer. Mensen met een handicap zijn zo puur! Ze hebben mijn hart gestolen. 

Dopleiding Associate Degree Pedagogisch Educatief Professional (ad-pep) die ik aan Driestar hogeschool volg, zorgt voor meer verdieping in mijn werk bij Adullam. 

 

Toen ik de opleiding Maatschappelijke zorg aan het Hoornbeeck College had afgerond, wist ik zeker dat ik nog een opleiding wilde volgenIk had een collega die de opleiding ad-pep heeft gevolgd. Ze vertelde mij er enthousiast over. 

De opleiding staat hoog aangeschreven, er is aandacht voor de christelijke identiteit. De opleiding duurt twee jaar, wat goed te overzien is.  

Ik wilde graag meer verdieping in mijn werk. Mijn werk was uitdagend, maar ik miste een goede theoretische basisHet leek me mooi om niet meer alleen op de groep te staan en cliënten te begeleiden, maar ook collegate coachen en oudergesprekken te voeren. 

Nadat ik met de studie was gestart, kwam er een vacature voorbij voor teamleider. Ik wilde het graag doen, maar wist niet of ik eraan toe was. Een paar maanden later werd ik gebeld door de locatiemanager en de teamleider en zij vertelden dat er opnieuw een functie van teamleider vrijkwam. Toen ben ik teamleider geworden. De opleiding heeft meegewerkt in deze beslissing. 

 

Cliënten op een verzette bruiloft 

Het werk als teamleider bevalt goed. Ik vond het eerst best wel spannend. Je voert gesprekken met collega’s en coacht hen, en je denkt na over beleid. Ik had van tevoren niet gedacht dat ik dat ook leuk zou vinden. 

Ik werk nog deels op de groep. Die afwisseling doet me goed. Ik leer veel van mijn cliënten. Dat zit m in de kleine dingen. Zij zijn zo snel blij met iets, dat mis ik tot mijn schaamte weleens. Als ik op kantoor zit te werken, komen ze soms bij de deur en kloppen ze aan en roepen ze vrolijk: ‘Goedemorgen’.  

Op 29 oktober 2021 zou ik gaan trouwen. Mijn aanstaande man had op dat moment corona, waardoor we een dag van tevoren onze bruiloft moesten verzetten. Op 29 oktober stopte de bus van Adullam voor mijn huis en kwamen alle cliënten op bezoek. Ze hadden cadeautjes gemaakt en gaven me knuffels. Het was echt geweldig. 

 

Theorie en praktijk 

De Ad-pep is vooral gericht op onderwijs, omdat veel medestudenten in het onderwijs werken. In mijn klas werkt niemand anders in de gehandicaptenzorg. In eerste instantie moest ik daarom zelf best vaak de vertaalslag maken. Gelukkig was dat niet moeilijk, want vaak gaan de colleges over de leeftijd van nul tot achttien jaar. 

Alle onze bewoners functioneren rond die leeftijd. Ik kon de theorie daarom goed koppelen aan mijn werk. Ons eerste college ging over de ontwikkeling van een kind van een half jaar. 

Toen ik de dag erna op mijn werk kwam, keek ik naar een cliënt van vijfendertig die functioneerde op de leeftijd van een kind van een half jaar. Ik was me er nooit van bewust geweest dat haar gedrag bij haar ontwikkeling hoort. Door de collegestof wist ik beter hoe ik met haar om moest gaanDat motiveerde mij en zorgde ervoor dat ik benieuwd was wat het volgende college me zou leren. In de afgelopen jaren ben ik het meest gegroeid in bezinning: wie ben ik als christelijke professional? 

Ik wist wel dat het christelijk geloof belangrijk voor me is en ik kon mezelf globaal beschrijven, maar nu heb ik dieper nagedacht: wie ben ik, hoe sta ik als christen in mijn werk en hoe straal ik mijn overtuigingen uit, juist ook op mijn werk? De opleiding ad-pep heeft daar zeker aan bijgedragen. 

Willemijn Pleijsier-Kloosterman

Over Willemijn Pleijsier-Kloosterman

Willemijn Pleijsier-Kloosterman werkt in de gehandicaptenzorg en is student ad-pep aan Driestar hogeschool.

Open collegedagen: 22-26 april

Kennismaken met de opleidingen van Driestar hogeschool? Je bent van harte welkom om een dag mee te lopen. Aanmelden kan nu!

Meld je nu aan