Master

Master Educational Leadership

Part time
 • Startdatum Nog niet bekend
 • Studieduur 2 jaar
 • Niveau Master
 • Vorm Deeltijd
 • Kosten € 7.295 per jaar
 • Studiebelasting 1680 uur

Als schoolleider is het goed om bij te blijven en je verder te ontwikkelen. De master Educational Leaderschip leidt je op tot een excellente schoolleider die in de school een innoverende onderzoekscultuur kan creëren.

Met deze master ontwikkel je de competenties die noodzakelijk zijn om jouw school te leiden in een steeds sneller veranderende omgeving. Je leert op een onderzoeksmatige wijze leiding te even en gebruik te maken van data in jouw school waardoor het leerproces van leerlingen geoptimaliseerd kan worden.

Lees alle details op de website van Penta Nova

Voor je studie

De masteropleiding Educational Leadership is speciaal voor ambitieuze schoolleiders met werkervaring in een integrale leidinggevende functie. Je werkt in het basisonderwijs, voortgezet onderwijs, middelbaar beroepsonderwijs of bve en wil je verder ontwikkelen en professionaliseren. Je hebt een erkende opleiding op het gebied van onderwijsmanagement, zoals onze opleiding Schoolleider Basis - of Vakbekwaam. Een vergelijkbare opleiding bij een andere erkende aanbieder is ook voldoende. 

Praktijkgericht
Deze opleiding is een uitdagend en praktijkgericht masterprogramma. Je leert meer over integraal, onderwijskundig en transformatief leiderschap. De competenties die je ontwikkelt, zijn geschikt voor zowel primair als voortgezet onderwijs. Met behulp van de opdrachten oefen je met onderzoeksmatig leren op een praktijkgerichte manier.

Ruimte en draagkracht
We verwachten een actieve leerhouding waarbij je niet bang bent om ervaringen te delen uit jouw eigen werkpraktijk. Door middel van reflectie en samenwerken ontwikkel je de kennis en vaardigheden die je nodig hebt in de praktijk. Het is belangrijk dat je ruimte en draagkracht hebt om de praktijkopdrachten uit te voeren. Zo ontwikkel je een goede basis om jouw kennis toe te passen en de veranderingen te borgen in de praktijk.

Erkende master
Deze master is geaccrediteerd door de NVAO. Zodra je de opleiding positief hebt afgerond ontvang je de erkende hbo mastergraad ‘Master of Arts’ van de Master Educational Leadership. De opleiding is tevens erkend door het Schoolleidersregister als opleiding Schoolleider Vakbekwaam.

Deze opleiding wordt gegeven vanuit het samenwerkingsverband Penta Nova. Dit is een samenwerkingsverband van zes hogescholen in Nederland. Samen bundelen we onze krachten om managementopleidingen in het primair, voortgezet en middelbaar beroepsonderwijs aan te bieden. In de praktijk betekent dit dat we gebruik maken van de verschillende expertises en locaties van deze hogescholen. Ze garanderen wij jou een opleiding van de hoogste kwaliteit. Meer over dit samenwerkingsverband lees je op de website van Penta Nova Penta Nova

Proefstuderen

Wil jij kennismaken met deze opleiding? Meld je aan voor proefstuderen. En ervaar hoe het is om als student een college bij te wonen.

Meer info & aanmelden

Tijdens je studie

De praktijk speelt een grote rol in deze opleiding. Je gaat aan de slag met het verbeteren van jouw organisatie door middel van onderzoek, zowel in de literatuur als in de praktijk. We noemden deze opleiding competentiegericht. Je werkt tijdens de opdrachten aan jouw competenties op het gebied van visie, omgevingsbewustzijn, organisatiebewustzijn en hogere-ordedenken. 

Tijdens deze opleiding doe je nieuwe kennis op met behulp van studiedagen, leerkringen, masterclasses, zelfstudie en externe oriëntatiedagen. Je volgt interactieve colleges en werkt met kleine groepen medestudenten aan de opdrachten. Je reflecteert op elkaars handelen en deelt je ervaringen met elkaar. Dit vraagt om een actieve leerhouding, discipline, zelfstandigheid maar ook collegialiteit.

Deze opleiding wordt gegeven in vier semesters. Elk semester heeft een eigen thema.
 1. Educational leadership
 2. Organisatie en innovatie
 3. School en contexten
 4. Masterpiece/praktijkonderzoek 
Tijdens elk thema werk je langs drie leerlijnen:
 1. De thematische lijn
  Hierin behandelen we de theorie over leiderschap. Je leert o.a. hoe je leerprocessen inzichtelijk maakt, welke vormen van leiderschap er zijn en hoe je je kunt ontwikkelen als onderzoekende schoolleider.
 2. De onderzoekslijn
  Hierin ga je aan de slag met de drie aspecten van onderzoeksmatig leiding geven. Je werkt aan je onderzoeksattitude, je onderzoeksvaardigheden en het creƫren van een onderzoekende cultuur.
 3. De persoonlijke lijn
  Hierin staat jouw persoonlijke ontwikkeling centraal. We koppelen jouw persoonlijkheidskenmerken aan de competenties op het gebied van communicatie, persoonlijke effectiviteit, reflectie en een onderzoekende houding. We kijken vanuit verschillende perspectieven naar dilemma’s en mogelijkheden in jouw werk.
In het tweede semester volg je een externe stage in een niet-onderwijsorganisatie. In het derde semester staat het thema ‘de school en haar contexten' centraal, je gaat dan ook op een buitenlandse studiereis (derde semester). In het vierde semester maak je de opleiding af met een eindonderzoek. We noemen dit het masterpiece. Wanneer je dit succesvol hebt afgerond behaal je de mastergraad Master of Arts.
Het collegegeld voor 2018-2019 is € 7.450,– per jaar. De verblijfskosten voor de seminars in het eerste, tweede en vierde semester zijn € 300,- per seminar. De kosten voor de studiereis in het tweede jaar zijn afhankelijk van de bestemming. Voor de aanschaf van boeken moet je rekening houden met een bedrag van € 500,– per jaar.
 
Deze opleiding voldoet aan de voorwaarden voor het verkrijgen van de lerarenbeurs, zolang je 20% van de tijd voor de klas staat. Het kabinet heeft een wetsvoorstel ingediend voor de halvering van het collegegeld van eerstejaars studenten. De Tweede en Eerste Kamer moeten deze plannen nog goedkeuren. Kijk op deze website of jij in aanmerking komt voor de halvering van het collegegeld. 
De opleiding Educational Leadership is een deeltijdopleiding en duurt twee jaar. Elk jaar heeft een studiebelasting van 30 ECTS, dat is 840 studie-uren. Voor de gehele opleiding geldt een studiebelasting van 1680 studie-uur. Wanneer je rekent met 40 schoolweken, staat dit ongeveer gelijk aan 20 uur per week.

Na je studie

Gefeliciteerd met het behalen van het getuigschrift Master Educational Leadership en de mastergraad Master of Arts. Dit is een door de overheid erkende hbo-mastergraad. De master is geaccrediteerd door de NVAO en erkend en geregistreerd door het Schoolleidersregister PO. Met dit getuigschrift kun je je registreren bij het SRPO als directeur primair onderwijs. 

Ook na het behalen van je mastergraad ben je nog steeds van harte welkom op onze hogeschool. We houden graag contact en zijn benieuwd hoe het met je gaat. Lijkt het je leuk om jouw expertise in te zetten voor het christelijk onderwijs? Laat het ons vooral weten. We geven daar graag samen vorm aan en input vanuit de praktijk is altijd welkom.