Post-hbo-opleiding

Groepsleerkracht onderbouw vmbo-b/k

 • Startdatum Nog niet bekend
 • Studieduur <1 jaar
 • Niveau Post-hbo
 • Vorm Nascholing
 • Kosten € 5.000
 • Studiebelasting 160 uur

Om les te geven in de onderbouw van het vmbo-basis/kader heb je naast je pabodiploma een beperkte bevoegdheid nodig. Met de post-hbo-opleiding ‘groepsleerkracht onderbouw vmbo-b/k’ haal je die in 8 maanden tijd.

Tijdens deze opleiding richt je je op de pedagogiek en de didactiek voor de vmbo-leerling. Ook ontwikkel je je vakinhoudelijk en vakdidactisch op het gebied van Nederlands en wiskunde-rekenen. Je kiest een profiel waarbij je je richt op de vakken die jij interessant vindt. 

Tijdens de gehele opleiding staat jouw persoonlijke ontwikkeling centraal. We bieden je goede begeleiding en helpen je reflecteren op jouw leerdoelen. Je rondt de opleiding af met een portfolio en een eindassessment. Hierin bespreken we wat je hebt geleerd de afgelopen maanden.

Voor je studie

Deze opleiding biedt je de mogelijkheid om met een beperkte bevoegdheid les te geven in het vmbo. Je bent van harte welkom op deze opleiding met een diploma van de pabo of de pedagogische academie. We verwachten dat je al werkzaam bent in het vmbo-basis/kader of je dat je dit van plan bent. Je hoeft officieel nog geen ervaring te hebben om deze opleiding te volgen. Het uitvoeren van opdrachten in de praktijk van het vmbo-onderwijs is echter wel een belangrijk onderdeel van de opleiding. Als je geen eigen vmbo-klas hebt, zul je die dus moeten ‘lenen’ van een collega.  

Als je lesgeeft aan een internationale schakelklas en daarvoor bevoegd bent, mag je al lesgeven in het vmbo-basis/kader. Voor het praktijkonderwijs en het voortgezet speciaal onderwijs hoef je deze opleiding niet te volgen; met je pabodiploma ben je daarvoor bevoegd. 

Twijfel je of je al voldoende bevoegd bent? Kijk dan in het ‘Handboek Onderwijsbevoegdheden’ van DUO. Je kunt ook de bevoegdhedenscan invullen. 

"Ik geef al zeker tien jaar les in het vmbo met m’n pabo-diploma als bevoegdheid. Deze opleiding heb ik het afgelopen jaar gevolgd. Tien dagen heb ik weer op school gezeten. Het waren best wel leerzame, leuke enthousiasmerende dagen. Mede doordat de andere cursisten ook affiniteit hebben met de vmbo-leerling ontstaat er heel snel een klik. Het is mooi meegenomen dat je elkaars ervaringen kunt delen en daarvan kunt leren en profiteren. Naast de lesdagen heb je tijd nodig voor opdrachten, thuis en op school. Door die lessen en opdrachten krijg je weer nieuwe informatie, kennis, lessen, werkvormen, inspiratie etc. Al met al ben ik wijzer, maar zeker ook enthousiaster en met allerlei nieuwe ideeën uit deze opleiding gekomen. Positief voor mijn eigen ontwikkeling, de school waar ik werk en de vmbo-leerling waar ik les aan mag geven."
- Gerard Mijnders  

"Eind augustus 2017 ben ik begonnen met deze opleiding. Ik koos vooral voor Driestar hogeschool vanwege de verdeling tussen contacturen en zelfstudie. Dat bleek een goede keuze. Ik zat gemiddeld een keer in de drie weken in de schoolbanken en had daartussenin voldoende tijd voor het maken van opdrachten en zelfstudie. Tijdens de contactdagen kreeg ik prima begeleiding door deskundige en betrokken leerkrachten. Dit werd afgewisseld met heldere, op de praktijk gerichte, opdrachten. In de loop van de maanden heb ik weer veel oude kennis opgehaald en nieuwe kennis vergaard. Het is een prima studie die goed te doen is en die zeker een aanrader is voor leerkrachten die graag les willen geven in de onderbouw van het vmbo." 
- Ernie van der Vaart

"Doelgericht en enthousiast ben ik in september 2017 gestart aan deze opleiding. Gedurende het jaar merkte ik dat ik mijzelf heb uitgedaagd om me te verdiepen in onderwerpen die soms buiten mijn interessegebied lagen. Ik heb in deze cursus mijn praktijkervaring kunnen koppelen aan de actuele theorie. Daardoor is mijn enthousiasme voor de verschillende vakken gegroeid en is mijn kennis verdiept. De studielast viel mij eerlijk gezegd tegen. De cursus bestaat vooral uit het maken van opdrachten. Dit kostte mij zeker in het begin meer tijd dan verwacht. De cursus had daardoor een behoorlijke impact om mijn werk- en privéleven. Toch vind ik het een geweldige mogelijkheid om met een pabo-diploma breder inzetbaar te zijn in het vmbo. Ik zou de cursus dus zeker aanraden aan collega’s." 
- Jolanda van Eyk

Tijdens je studie

Binnen Driestar hogeschool zien we leren als een sociaal proces. We bouwen kennis op door met elkaar in gesprek te gaan. Daarom werken we graag in leerteams. De opdrachten die je krijgt, voer je uit in je eigen klas of in de onderwijspraktijk. In de uitklapmenu’s hieronder lees je meer over de opbouw en de inhoud van de studie, de kosten en de studiebelasting.

Deze opleiding duurt in totaal 8 maanden en omvat 13 contactmomenten. Als aftrap van deze opleiding volg je een verplichte introductie en intake. Na de introductie en intake starten we met een tweedaagse waarin alle vakken in vogelvlucht al langskomen.
 
De rest van het programma bestaat uit collegedagen, zelfstudie en praktijkopdrachten. Je gaat aan de slag rondom vier thema’s:
 • Pedagogiek en didactiek voor leerlingen onderbouw vmbo-basis/kader
 • Vakinhoud en vakdidactiek Nederlands
 • Vakinhoud en vakdidactiek wiskunde-rekenen
 • Profieldeel vakinhoud en vakdidactiek. Je kunt hierbij kiezen uit: Engels, Mens & maatschappij (aardrijkskunde, economie, geschiedenis, maatschappijleer), Mens & natuur (biologie, natuurkunde, scheikunde). 
Deze opleiding rond je af met een portfolio en eindassessment. Hierin reflecteer je op wat je tijdens deze opleiding hebt geleerd. Bij het succesvol afronden van deze opleiding ontvang je een certificaat. Hiermee ben je beperkt bevoegd om les te geven in vmbo-basis/kader’ voor de bovengenoemde vakken.

Deze opleiding omvat een studielast van 160 uur. We gaan er hierbij wel vanuit dat je de kennis paraat hebt die bij je pa- of pabodiploma past. De studielast is verdeeld over contactmomenten, zelfstudie en praktijkopdrachten. De examencommissie verleent voor dit traject geen vrijstellingen.

De lesdagen zijn op maandag van 9.00 tot 16.00 uur op onze locatie in Gouda. Van 16.00 tot 18.00 uur is er tijd ingeruimd voor het praktijkdeel. Je werkt dan zelfstandig of in je leerteam aan opdrachten. Dit mag op de hogeschool, maar is niet verplicht.

Hieronder zie je een overzicht van alle contactmomenten. Alle contactmomenten zijn verplicht. In geval van overmacht door bijvoorbeeld ziekte volg je een inhaalprogramma waarvan de tijdsinvestering gelijk is aan het aantal gemiste contacturen. Bij het missen van twee contactmomenten moet je helaas met de opleiding stoppen.
 • Maandag 28 oktober 2019 (introductie en intake)
 • Maandag 11 november 2019 (dag 1 tweedaagse)
 • Dinsdag 12 november 2019 (dag 2 tweedaagse)
 • Maandag 25 november 2019 (colleges)
 • Maandag 16 december 2019 (colleges)
 • Maandag 20 januari 2020 (colleges)
 • Maandag 10 februari 2020 (colleges)
 • Maandag 16 maart 2020 (colleges)
 • Maandag 6 april 2020 (colleges)
 • Maandag 4 mei 2020 (colleges)
 • Maandag 18 mei 2020 (colleges)
 • Maandag 8 juni 2020 (eindassessment en diner)
 • Maandag 29 juni 2020 (certificering)

De studiekosten voor deze opleiding bedragen € 5.000,-. Dit is inclusief studiemateriaal, lunch en enkele maaltijden. Het is exclusief boekengeld. Er is een mogelijkheid om subsidie aan te vragen bij Dienst Uitvoering Subsidies aan Instellingen (DUS-I) ter hoogte van maximaal € 6.000,-, ook als je geen vast contract hebt. Wil je meer informatie? Kijk dan op de website van DUO.

Na je studie

Gefeliciteerd met je het behalen van je bevoegdheid om les te geven in de onderbouw van het vmbo-basis/kader! Ook nu je aan de slag gaat in de praktijk, ben je nog steeds van harte welkom op onze hogeschool. We houden graag contact en zijn benieuwd hoe het met je gaat. Lijkt het je leuk om jouw expertise in te zetten voor het christelijk onderwijs? Laat het ons vooral weten. We geven daar immers samen vorm aan en input vanuit de praktijk is altijd welkom.

Aanmelden

Aanmelden voor deze post-hbo-opleiding is op dit moment nog niet mogelijk. Zodra dit wel mogelijk is kun je je via deze pagina inschrijven middels een aanmeldformulier. Houdt deze pagina dus goed in de gaten als je interesse hebt!