Post-hbo-opleiding

Schoolleider Vakbekwaam

Post-hbo-opleiding
 • Startdatum 1 sep 2022
 • Studieduur 1 jaar
 • Niveau Post-hbo
 • Vorm Nascholing
 • Kosten € 5.575
 • Studiebelasting 420 uur

Schoolorganisaties zijn continu in ontwikkeling. Nieuwe onderwijstechnieken, de hoge kwaliteit van het onderwijs en de wet- en regelgeving vragen om goed begeleide veranderingen en uitstekende kwaliteitszorg. De rol van de schoolleider is hierin van groot belang. Hij of zij zet de koers uit, onderzoekt wat de organisatie nodig heeft en motiveert het team om hiermee aan de slag te gaan. Kennis en vaardigheden op het gebied van transformationeel en ondernemend leiderschap zijn hierbij onmisbaar.

Deze opleiding is speciaal voor leidinggevenden in het onderwijs die zich hier verder in willen ontwikkelen. We richten ons onder andere op teamleren, bestuur en governance, coaching, verandermanagement en kwaliteitszorg.

Studievarianten

We bieden deze opleiding in twee varianten aan. Je kunt de opleiding in een jaar volgen of in 6 seminars. Op deze manier is er altijd een studievariant die bij jouw persoonlijke situatie past. Op de website van Penta Nova lees je meer over de studievarianten van de post-hbo-opleiding Schoolleider vakbekwaam.

Je kunt de opleiding tot Schoolleider Vakbekwaam ook volgen via 6 seminars. Inhoudelijk is het programma gelijk aan dat van de eenjarige opleiding. De opleiding start eind september 2019 met een startdag. Daarna volgen de tweedaagse seminars op donderdag en vrijdag. Elk seminar bestaat uit vijf dagdelen met een overnachting. De opleiding wordt afgesloten met een afstudeerdag. 

Let op! Om te worden toegelaten is het diploma Schoolleider Basisbekwaam (of vergelijkbaar) en een leidinggevende functie in de school vereist.

Studieduur en studielast
Het verkorte traject omvat 6 tweedaagse seminars. De studielast is 15 ECTS, wat overeenkomt met 420 studie-uren. Gemiddeld is dat een tijdsinvestering van ongeveer 10 uur per week. 

Studiekosten
De studiekosten voor deze studievariant bedragen € 7.675,-, inclusief alle maaltijden en overnachtingen. Voor de aanschaf van boeken moet je rekening houden met een bedrag van € 450,-.

Meer informatie
Ben je op zoek naar meer gedetailleerde informatie over deze studievariant? Kijk dan op de website van Penta Nova, hier vind je alle informatie op een rij. Je kunt je inschrijven via dit formulier.

Je kunt de opleiding tot Schoolleider Vakbekwaam in een jaar volgen. Dit is de reguliere opleiding voor leidinggevenden. Deze opleiding is geschikt voor schoolleiders uit het primair- voortgezet en middelbaar onderwijs. Je richt je in deze opleiding op onderwijskundig leiderschap, veranderingsprocessen en opbrengstgericht leiderschap. Dit doe je door onderzoeksmatig te werken in de school.

Let op! Om te worden toegelaten is het diploma Schoolleider Basisbekwaam (of vergelijkbaar) en een leidinggevende functie in de school vereist.

Studieduur en studielast
Deze studievariant is een eenjarige deeltijdopleiding. De studielast is 15 ECTS, wat overeenkomt met 420 studie-uren. Gemiddeld is dat een tijdsinvestering van 10 uur per week.

Studiekosten
De studiekosten voor deze studievariant bedragen € 5.575,- inclusief lunch en koffie/thee. De verblijfkosten voor het seminar bedragen € 325,-. Voor de aanschaf van boeken moet je rekening houden met een bedrag van € 400,-.

Meer informatie
Ben je op zoek naar meer gedetailleerde informatie over deze studievariant? Kijk dan op de website van Penta Nova, hier vind je alle informatie op een rij. Je kunt je inschrijven via dit formulier.

Voor je studie

Om een hoge onderwijskwaliteit te garanderen ben je als schoolorganisatie continue in ontwikkeling. Dit vraagt om een schoolleider met ondernemend leiderschap die kwaliteitszorg en verandermanagement in de schoolorganisatie weet te implementeren. Deze opleiding tot schoolleider vakbekwaam biedt jou de kennis en vaardigheden om hierin te innoveren en leiding te geven.

We zien leren als een sociaal proces. Door middel van dialoog en interactie creëren we kennis. Jouw werkpraktijk staat centraal, door middel van eigen input maken we het leren betekenisvol. Samen met jouw medestudenten reflecteer je op je leerervaringen en werk je aan je eigen ontwikkeling. 

Om deze opleiding te volgen ben je in het bezit van de opleiding Schoolleider Basisbekwaam (of vergelijkbaar). De praktijkopdrachten vereisen dat je werkzaam bent in een leidinggevende positie in het onderwijs. We verwachten daarnaast dat je open staat en geniet van de verbreding en verdieping die we je aanbieden in ons onderwijs. Een opleiding vraagt tijd en inzet. Zorg dat je voldoende tijd neemt en dat de rest van je bezigheden het studeren niet in de weg zit. Het vinden van deze balans hoef je niet alleen te doen. Wij begeleiden je graag!

Ben je enthousiast geworden over de opleiding Schoolleider Vakbekwaam? Dan nodigen we je van harte uit op een van onze voorlichtingsbijeenkomsten. Je kunt tijdens deze avond de sfeer proeven, studenten spreken en een persoonlijk adviesgesprek aanvragen. Dit helpt jou om een goede keuze te maken en zo weet jij zeker of deze vervolgopleiding de juiste keuze voor jou is.
Deze opleiding wordt gegeven vanuit het samenwerkingsverband Penta Nova. Dit is een samenwerkingsverband van zes hogescholen in Nederland. Samen bundelen we onze krachten om managementopleidingen in het primair, voortgezet en middelbaar beroepsonderwijs aan te bieden. In de praktijk betekent dit dat we gebruik maken van de verschillende expertises en locaties van deze hogescholen. Ze garanderen wij jou een opleiding van de hoogste kwaliteit. Meer over dit samenwerkingsverband lees je op de website van Penta Nova.

Tijdens je studie

De opleiding Schoolleider vakbekwaam is opgebouwd langs dezelfde leerlijnen als de opleiding schoolleider basisbekwaam. Deze leerlijnen sluiten aan op de leerlijnen van de Master Educational Leadership. Je gaat in alle drie de leerlijnen aan de slag met praktijkopdrachten. Jouw ervaringen deel je met de groep. Samen creëer je kennis en werk je aan je persoonlijke ontwikkeling.

 1. De thematische lijn
  In deze lijn behandelen we de theorie over leiderschap. Je leert hoe je moet handelen in complexe beroepssituaties. We beginnen met het thema ‘Innovatie en omgeving’. Hierin houden we ons o.a. bezig met lerend leiderschap en praktijkgericht onderzoek. In het tweede deel van de opleiding richten we ons op het thema ‘Leiderschap en organisatie’. In deze periode ga je aan de slag met het uitvoeren van het ontworpen veranderplan. Je formuleert praktijkvragen, verzamelt data en trekt conclusies.
 2. De onderzoekslijn
  In deze lijn introduceren we het ‘Peer Assisted Leadership’ (PAL). Het uitgangspunt van PAL is dat collega-schoolleiders elkaar helpen in hun ontwikkeling als onderwijskundige schoolleiders. 
 3. De persoonlijke lijn
  In deze lijn staat jouw persoonlijke ontwikkeling centraal. We koppelen jouw persoonlijkheidskenmerken aan de competenties voor een schoolleider. We kijken vanuit verschillende perspectieven naar de dilemma’s en mogelijkheden in jouw werk.

Wil je meer gedetailleerde informatie over de inhoud van deze studie? Kijk dan op de website van Penta Nova. Hier vind je een brochure met uitgebreide informatie. 

Na je studie

Gefeliciteerd met het behalen van het diploma Schoolleider Vakbekwaam van Penta Nova! Met dit diploma kun je je registreren als directeur PO bij het Schoolleidersregister PO (SRPO).  Maar ook met dit diploma op zak, ben je nog steeds van harte welkom op onze hogeschool. We houden graag contact en zijn benieuwd hoe het met je gaat. Lijkt het je leuk om jouw expertise in te zetten voor het christelijk onderwijs? Laat het ons vooral weten. We zijn altijd op zoek naar input vanuit de praktijk. We horen graag jouw ervaringen in onze Facebookgroep voor alumni. Klik hier voor meer informatie over ons aanbod voor alumni.

Doorstuderen en verder professionaliseren

Ook nu je je diploma hebt, zul je merken dat de onderwijsomgeving blijft veranderen. Nieuwe onderwijsmethoden en -technieken vragen van je dat je je blijft ontwikkelen. Wil je verder studeren of je verder professionaliseren? We bieden verschillende post-hbo opleidingen, cursussen en masteropleidingen aan. Weet je niet zo goed wat bij je past en wil je graag advies? Ga dan naar de Professionele academie. We helpen je graag!

Aanmelden

Je kunt je inschrijven voor de post-hbo-opleiding Schoolleider basisbekwaam via deze link.