Post-hbo-opleiding

Schoolleider Basisbekwaam

Post-hbo-opleiding
 • Startdatum Nog niet bekend
 • Studieduur 1 jaar
 • Niveau Post-hbo
 • Vorm Nascholing
 • Kosten € 5.575
 • Studiebelasting 420 uur

Schoolorganisaties zijn continue in ontwikkeling. Nieuwe onderwijstechnieken, de hoge kwaliteit van het onderwijs en wet- en regelgeving vragen om inzet en begeleiding. De rol van de schoolleider is hierin van groot belang. Hij of zij zet de koers uit, onderzoekt wat de organisatie nodig heeft en motiveert het team om hiermee aan de slag te gaan. Kennis en vaardigheden op het gebied van leiderschapsrollen, verandermanagement, teamleren en coaching zijn onmisbaar voor elke schoolleider.

Deze opleiding is speciaal voor leidinggevenden in het onderwijs die zich op dit gebied willen ontwikkelen. We richten ons op leiderschap in de schoolorganisatie en hoe je hierin kunt innoveren. Tijdens deze opleiding leer je opbrengstgericht leiderschap implementeren in jouw schoolorganisatie.

Studievarianten

We bieden deze opleiding in verschillende studievarianten aan. Je kunt de opleiding in een jaar volgen, in 8 maanden of als leerkracht zonder leidinggevende positie. Op deze manier is er altijd een studievariant die bij jouw persoonlijke situatie past. Op de website van Penta Nova kun je alle informatie over de verschillende studievarianten 


Je kunt de opleiding tot Schoolleider Basisbekwaam in een jaar volgen. Dit is de reguliere opleiding voor leidinggevenden. Deze opleiding is geschikt voor alle schoolleiders uit het primair- voortgezet en middelbaar onderwijs. Je richt je in deze opleiding op onderwijskundig leiderschap, veranderingsprocessen en opbrengstgericht leiderschap. Dit doe je door onderzoeksmatig te werken in de school.

Let op: om te worden toegelaten is het een vereiste dat je een leidinggevende rol hebt in de school.

Studieduur en studielast
Deze studievariant is een eenjarige deeltijdopleiding. De studielast is 15 ECTS, wat overeenkomt met 420 studie-uren. Gemiddeld is dat een tijdsinvestering van 10 uur per week.

Studiekosten
De studiekosten voor deze studievariant bedragen € 5.575,- inclusief lunch en koffie/thee. De verblijfkosten voor het seminar bedragen € 325,-. Voor de aanschaf van boeken moet je rekening houden met een bedrag van € 400,-.

Meer informatie
Ben je op zoek naar meer gedetailleerde informatie over deze studievariant? Kijk dan op de website van Penta Nova, hier vind je alle informatie op een rij. Je kunt je inschrijven via dit formulier.

Je kunt de opleiding tot Schoolleider Basisbekwaam ook volgen via een verkort traject. Dit verkorte traject is bestemd voor schoolleiders met een (vergelijkbaar) diploma Middenmanagement. In het kader van het verkorte traject wordt er een stevige inzet gevraagd. Je bent nieuwsgierig en hebt een actieve leerhouding. Je richt je in deze opleiding op onderwijskundig leiderschap, veranderingsprocessen en opbrengstgericht leiderschap. Dit doe je door onderzoeksmatig te werken in de school.

Let op: om te worden toegelaten is het een vereiste dat je een leidinggevende rol hebt in de school en in het bezit bent van het diploma Middenmanagement.

Studieduur en studielast
Het verkorte traject duurt 8 maanden. De studielast is 10 ECTS, wat overeenkomt met 280 studie-uren. Gemiddeld is dat een tijdsinvestering van ongeveer 10 uur per week. 

Studiekosten
De studiekosten voor deze studievariant bedragen € 3.450,-, inclusief lunch en koffie/thee. De verblijfskosten voor het seminar bedragen € 300,-. Voor de aanschaf van boeken moet je rekening houden met een bedrag van € 450,-.

Meer informatie
Ben je op zoek naar meer gedetailleerde informatie over deze studievariant? Kijk dan op de website van Penta Nova, hier vind je alle informatie op een rij. Je kunt je inschrijven via dit formulier.
 

Voor je studie

Om een hoge onderwijskwaliteit te garanderen ben je als schoolorganisatie continue in ontwikkeling. Dit vraagt om een schoolleider met een visie, missie en ambitie die aansluit bij de laatste ontwikkelingen. De opleiding tot Schoolleider Basisbekwaam biedt jou de kennis en vaardigheden om deze visie, missie en ambitie te formuleren en uit te voeren.

We zien leren als een sociaal proces. Door middel van dialoog en interactie creëren we kennis. Jouw werkpraktijk staat hierbij centraal. We verwachten dat je casussen uit jouw praktijk aandraagt. Op deze manier maken we samen het leren betekenisvol en praktisch. Met je medestudenten reflecteer je op je leerervaringen en werk je aan je eigen ontwikkeling.

Let op! Om deze opleiding te volgen ben je in het bezit van een afgeronde (educatieve) hbo-opleiding. Om de praktijkopdrachten goed uit te kunnen voeren moet je werkzaam zijn in een leidinggevende positie in het onderwijs.

Ben je enthousiast geworden over de opleiding Schoolleider Vakbekwaam? Dan nodigen we je van harte uit op een van onze voorlichtingsbijeenkomsten. Je kunt tijdens deze avond de sfeer proeven, studenten spreken en een persoonlijk adviesgesprek aanvragen. Dit helpt jou om een goede keuze te maken en zo weet jij zeker of deze vervolgopleiding de juiste keuze voor jou is.
Deze opleiding wordt gegeven vanuit het samenwerkingsverband Penta Nova. Dit is een samenwerkingsverband van zes hogescholen in Nederland. Samen bundelen we onze krachten om managementopleidingen in het primair, voortgezet en middelbaar beroepsonderwijs aan te bieden. In de praktijk betekent dit dat we gebruik maken van de verschillende expertises en locaties van deze hogescholen. Ze garanderen wij jou een opleiding van de hoogste kwaliteit. Meer over dit samenwerkingsverband lees je op de website van Penta Nova.

Tijdens je studie

De opleiding Schoolleider Basisbekwaam is opgebouwd langs drie leerlijnen. Deze leerlijnen sluiten aan op de leerlijnen van de Master Educational Leadership. Je gaat in alle drie de leerlijnen aan de slag met praktijkopdrachten. Jouw ervaringen deel je met de groep. Samen creëer je kennis en werk je aan je persoonlijke ontwikkeling.

 1. De thematische lijn 
  Deze lijn is gericht op de kennis, inzicht en vaardigheden die je nodig hebt als schoolleider. We kijken naar de routines van leiderschap en het optimaliseren van leerlingresultaten. Je leert meer over onderzoeksmatig, integraal en onderwijskundig leiderschap. Je past deze kennis toe door jouw eigen schoolorganisatie te analyseren.
 2. De onderzoekslijn
   
  Deze lijn is gericht op jouw onderzoeksvaardigheden. Als schoolleider is het belangrijk om een onderzoekende houding aan te nemen. We behandelen het ‘Opbrengst Gericht Werken’ (OGW) en leren hoe je zin geeft aan de aanwezig data in de school. We dagen je uit om samen met jouw team op zoek te gaan naar ontbrekende gegevens.
 3. De persoonlijke lijn
   
  Deze lijn is gericht op jouw persoonlijke ontwikkeling centraal. We maken een koppeling tussen jouw persoonlijkheidskenmerken en de competenties voor een schoolleider. Persoonlijke effectiviteit en het vinden van balans spelen hierin een grote rol. We begeleiden je in individuele coachgesprekken en leerkringen .

Wil je meer gedetailleerde informatie over de inhoud van deze studie? Kijk dan op de website van Penta Nova. Hier vind je een brochure met uitgebreide informatie. 

Na je studie

Gefeliciteerd met het behalen van het diploma Schoolleider Basisbekwaam van Penta Nova! Met dit diploma kun je je registreren als adjunct-directeur PO bij het Schoolleidersregister PO (SRPO).  Maar ook met je diploma op zak, ben je nog steeds van harte welkom op onze hogeschool. We houden graag contact en zijn benieuwd hoe het met je gaat. Lijkt het je leuk om jouw expertise in te zetten voor het christelijk onderwijs? Laat het ons vooral weten. We geven daar graag samen vorm aan. Deel je ervaringen in onze Facebookgroep voor alumni, wij kijken er naar uit. Klik hier voor meer informatie over ons aanbod voor alumni.

Doorstuderen en verder professionaliseren

Ook nu je je diploma hebt, zul je merken dat de onderwijsomgeving blijft veranderen. Nieuwe onderwijsmethoden en -technieken vragen van je dat je je blijft ontwikkelen. Wil je verder studeren of je verder professionaliseren? We bieden verschillende post-hbo opleidingen, cursussen en masteropleidingen aan. Weet je niet zo goed wat bij je past en wil je graag advies? Ga dan naar de Professionele academie. We helpen je graag!

Aanmelden

Je kunt je inschrijven voor de post-hbo-opleiding Schoolleider basisbekwaam via deze link.