Post-hbo-opleiding

Middenmanagement po/vo

Post-hbo-opleiding
  • Startdatum 1 sep 2022
  • Studieduur <1 jaar
  • Niveau Post-hbo
  • Vorm Nascholing
  • Kosten € 4.240
  • Studiebelasting 420 uur

Als leerkracht weet jij als geen ander wat er in het onderwijs speelt. Vanuit de praktijk ervaar jij welke leiding nodig is en waar winst te behalen valt. Misschien heb jij al een visie op de schoolorganisatie, het management en het leiderschap. Als jouw ambities op het vlak van schoolleiderschap liggen, dan is de post-hbo-opleiding Middenmanagement een goede eerste stap.

Of heb je al een leidinggevende functie en wil je je verder ontwikkelen? Dan is deze opleiding ook zeer geschikt voor jou. Je gaat aan de slag met jouw visie, leert hoe je organisatieontwikkelingen in kaart brengt en hoe je het meeste uit jouw (professionele) communicatie haalt.

Voor je studie

Heb je op dit moment een leidinggevende functie in het onderwijs of is dat waar jouw ambities voor de toekomst liggen? Dan is deze opleiding een goede stap. Je gaat aan de slag met jouw kennis en vaardigheden als schoolleider en hoe je die verder kunt ontwikkelen. De opleiding Middenmanagement van Penta Nova is gericht op alle leerkrachten en leidinggevenden uit het primair of voortgezet onderwijs.

We verwachten tijdens deze opleiding een actieve leerhouding waarbij je niet bang bent om ervaringen te delen uit jouw eigen werkpraktijk. Door middel van reflectie en samenwerken ontwikkel je de kennis en vaardigheden die je nodig hebt als schoolleider. Het is belangrijk dat je ruimte hebt of krijgt in jouw organisatie om verschillende praktijkopdrachten uit te voeren. Zo ontwikkel je een goede basis om jouw kennis toe te passen in de praktijk.

Ben je enthousiast geworden over de opleiding Middenmanagement? Dan nodigen we je van harte uit op een van onze voorlichtingsbijeenkomsten. Je kunt tijdens deze avond de sfeer proeven, studenten spreken en een persoonlijk adviesgesprek aanvragen. Dit helpt jou om een goede keuze te maken.

Deze opleiding wordt gegeven vanuit het samenwerkingsverband Penta Nova. Dit is een samenwerkingsverband van zes hogescholen in Nederland. Samen bundelen we onze krachten om managementopleidingen in het primair, voortgezet en middelbaar beroepsonderwijs aan te bieden. In de praktijk betekent dit dat we gebruik maken van de verschillende expertises en locaties van deze hogescholen. Ze garanderen wij jou een opleiding van de hoogste kwaliteit. Meer over dit samenwerkingsverband lees je op de website van Penta Nova.

Tijdens je studie

Tijdens de opleiding middenmanagement geef je vorm aan jouw visie op onderwijsmanagement. De opleiding is gebaseerd op de beroepsstandaard van het Schoolleidersregister PO en bestaat uit 3 modules. In alle modules ga je aan de slag met praktijkopdrachten. Jouw ervaringen deel je met de groep. Samen creëer je kennis en werk je aan je persoonlijke ontwikkeling.

Module 1: Visie op onderwijs en leiderschap

Hierin staat de visie op onderwijs en de visie op leiderschap centraal. We denken na over verschillende leiderschapsvormen, verschillende leiderschapsstijlen en de taak en rol van de middenmanager. Ook besteden we aandacht aan opbrengstgericht leiderschap.

 Module 2: Professionele communicatie

Als middenmanager is het belangrijk om gesprekken te kunnen voeren met professionals en ouders. We oefenen tijdens deze module met actief luisteren, feedback geven en vragen stellen. We bekijken de benodigde vaardigheden die bij verschillende soorten gesprekken horen zoals een kritiekgesprek, slecht nieuwsgesprek, evaluatiegesprek en het leiden van overlegsituaties.

Module 3: Schoolorganisatie en schoolcultuur

Als middenmanager ben je je bewust van jouw invloed op de cultuur en de structuur van de organisatie. We denken na over factoren die de cultuur van jouw organisatie beïnvloeden en hoe je organisatieontwikkeling kunt bevorderen. Je leert meer over het managen van projecten, financiën, timemanagement en kwaliteitszorg.

Ben je op zoek naar meer gedetailleerde informatie over de inhoud van deze studie? Kijk dan op de website van Penta Nova. Hier vind je een brochure met uitgebreide informatie. 

De studiekosten zijn € 1.345,- per module. Dit is inclusief koffie, thee en lunch. Voor de aanschaf van boeken moet je rekening houden met een bedrag van circa € 250,-.
 
Je kunt je inschrijven voor de post-hbo-opleiding middenmanagement via deze link. Meer informatie over het inschrijfprocedure lees je in de brochure.

De opleiding middenmanagement bestaat uit 3 modulen van 5 ECTS. Dit staat gelijk aan een studiebelasting van 140 uur. Voor de gehele opleiding geldt een studiebelasting van 420 uur.

Na je studie

Gefeliciteerd met het behalen van het Middenmanagement diploma van Penta Nova! Deze opleiding is officieel geregistreerd als registeropleiding. Je wordt opgenomen in het Abituriënten-register en ontvangt een officieel erkend diploma van de Stichting Post Hoger Beroeps Onderwijs Nederland (SPHBO). Maar ook nu je dit diploma op zak hebt, ben je nog steeds van harte welkom op onze hogeschool. We houden graag contact en zijn benieuwd hoe het met je gaat. Lijkt het je leuk om jouw expertise in te zetten voor het christelijk onderwijs? Laat het ons vooral weten. We zijn altijd op zoek naar manieren om kennis uit de praktijk te verwerken in ons onderwijs. We horen graag jouw ervaringen in onze Facebookgroep voor alumni. Klik hier voor meer informatie over ons aanbod voor alumni.

Doorstuderen en verder professionaliseren

Ook nu je je diploma op zak hebt, zul je merken dat de onderwijsomgeving blijft veranderen. Nieuwe onderwijsmethoden en -technieken vragen van je dat je je blijft ontwikkelen. Wil je verder studeren of je verder professionaliseren? We bieden verschillende post-hbo opleidingen, cursussen en masteropleidingen aan. Weet je niet zo goed wat bij je past en wil je graag advies? Ga dan naar de Professionele academie. We helpen je graag!

Aanmelden

Je kunt je inschrijven voor de post-hbo-opleiding middenmanagement via deze link. Meer informatie over het inschrijfprocedure lees je in de brochure.