Post-hbo-opleiding

Groepsleerkracht onderbouw vmbo-b/k

Post-hbo-opleiding
 • Startdatum 3 sep 2024
 • Aanmelden t/m 28 jun 2024
 • Studieduur <1 jaar
 • Niveau Post-hbo
 • Vorm Nascholing
 • Kosten € 5.000
 • Studiebelasting 160 uur

Om les te geven in de onderbouw van het vmbo-basis/kader heb je naast je pabodiploma een beperkte bevoegdheid nodig. Met de post-hbo-opleiding ‘groepsleerkracht onderbouw vmbo-b/k’ haal je die in 8 maanden tijd.

Tijdens deze opleiding richt je je op de pedagogiek en de didactiek voor de vmbo-leerling. Ook ontwikkel je je vakinhoudelijk en vakdidactisch op het gebied van Nederlands en wiskunde-rekenen. Je kiest daarnaast een profiel waarbij je je richt op de vakken die jij interessant vindt. 

Tijdens de gehele opleiding staat jouw persoonlijke ontwikkeling centraal. We bieden je goede begeleiding en helpen je reflecteren op jouw leerdoelen. Je rondt de opleiding af met een portfolio en een eindassessment. Hierin bespreken we wat je hebt geleerd de afgelopen maanden.

Voor je studie

Deze opleiding biedt je de mogelijkheid om met een beperkte bevoegdheid les te geven in het vmbo. Je bent van harte welkom op deze opleiding met een diploma van de pabo of de pedagogische academie. 

We verwachten dat je al werkzaam bent in het vmbo-basis/kader of je dat je dit van plan bent. Je hoeft officieel nog geen ervaring te hebben om deze opleiding te volgen. Het uitvoeren van opdrachten in de praktijk van het vmbo-onderwijs is echter wel een belangrijk onderdeel van de opleiding. Als je geen eigen vmbo-klas hebt, zul je die dus moeten ‘lenen’ van een collega.  

Voor het praktijkonderwijs en het voortgezet speciaal onderwijs hoef je deze opleiding niet te volgen; met je pabodiploma ben je daarvoor bevoegd. 

Twijfel je of je al voldoende bevoegd bent? Kijk dan in het ‘Handboek Onderwijsbevoegdheden’ van DUO. Je kunt ook de bevoegdhedenscan invullen. 

"Ik geef al zeker tien jaar les in het vmbo met m’n pabo-diploma als bevoegdheid. Deze opleiding heb ik het afgelopen jaar gevolgd. Tien dagen heb ik weer op school gezeten. Het waren best wel leerzame, leuke enthousiasmerende dagen. Mede doordat de andere cursisten ook affiniteit hebben met de vmbo-leerling ontstaat er heel snel een klik. Het is mooi meegenomen dat je elkaars ervaringen kunt delen en daarvan kunt leren en profiteren. Naast de lesdagen heb je tijd nodig voor opdrachten, thuis en op school. Door die lessen en opdrachten krijg je weer nieuwe informatie, kennis, lessen, werkvormen, inspiratie etc. Al met al ben ik wijzer, maar zeker ook enthousiaster en met allerlei nieuwe ideeën uit deze opleiding gekomen. Positief voor mijn eigen ontwikkeling, de school waar ik werk en de vmbo-leerling waar ik les aan mag geven."
- Gerard Mijnders  

"Eind augustus 2017 ben ik begonnen met deze opleiding. Ik koos vooral voor Driestar hogeschool vanwege de verdeling tussen contacturen en zelfstudie. Dat bleek een goede keuze. Ik zat gemiddeld een keer in de drie weken in de schoolbanken en had daartussenin voldoende tijd voor het maken van opdrachten en zelfstudie. Tijdens de contactdagen kreeg ik prima begeleiding door deskundige en betrokken leerkrachten. Dit werd afgewisseld met heldere, op de praktijk gerichte, opdrachten. In de loop van de maanden heb ik weer veel oude kennis opgehaald en nieuwe kennis vergaard. Het is een prima studie die goed te doen is en die zeker een aanrader is voor leerkrachten die graag les willen geven in de onderbouw van het vmbo." 
- Ernie van der Vaart

"Doelgericht en enthousiast ben ik in september 2017 gestart aan deze opleiding. Gedurende het jaar merkte ik dat ik mijzelf heb uitgedaagd om me te verdiepen in onderwerpen die soms buiten mijn interessegebied lagen. Ik heb in deze cursus mijn praktijkervaring kunnen koppelen aan de actuele theorie. Daardoor is mijn enthousiasme voor de verschillende vakken gegroeid en is mijn kennis verdiept. De studielast viel mij eerlijk gezegd tegen. De cursus bestaat vooral uit het maken van opdrachten. Dit kostte mij zeker in het begin meer tijd dan verwacht. De cursus had daardoor een behoorlijke impact om mijn werk- en privéleven. Toch vind ik het een geweldige mogelijkheid om met een pabo-diploma breder inzetbaar te zijn in het vmbo. Ik zou de cursus dus zeker aanraden aan collega’s." 
- Jolanda van Eyk

Tijdens je studie

Binnen Driestar hogeschool zien we leren als een sociaal proces. We bouwen kennis op door met elkaar in gesprek te gaan. Daarom zijn er collegedagen waarop we je in Gouda verwachten. De opdrachten die je krijgt, voer je uit in je eigen klas of in de onderwijspraktijk. In de uitklapmenu’s hieronder lees je meer over de opbouw en de inhoud van de studie, de kosten en de studiebelasting.

De studiekosten voor dit traject bedragen € 5.000,-. Dit is inclusief studiemateriaal, lunch en enkele maaltijden. Het is exclusief boekengeld. Tot vorig jaar was er de mogelijkheid om subsidie aan te vragen bij Dienst Uitvoering Subsidies aan Instellingen (DUS-I), ook als je geen vast contract hebt. De overheid vergoedde 80% van de kosten voor de opleiding, tot een maximum van € 6.000,-. Deze subsidieregeling is niet verlengd, maar mogelijk volgt er een andere vorm van subsidie. Zodra daarover meer bekend is, volgt hierover berichtgeving vanuit het ministerie van OCW en zal dit ook op deze webpagina weergegeven worden.

De lesdagen zijn op dinsdag van 13.00 tot 20.30 uur op onze locatie in Gouda.

Alle contactmomenten zijn verplicht. In geval van overmacht door bijvoorbeeld ziekte volg je een inhaalprogramma waarvan de tijdsinvestering gelijk is aan het aantal gemiste contacturen. Bij het missen van twee contactmomenten moet je helaas met de opleiding stoppen.

Het traject omvat een studielast van 160 uur. We gaan er hierbij wel vanuit dat je de kennis paraat hebt die bij je pa- of pabodiploma past. De studielast is verdeeld over contactmomenten, zelfstudie en praktijkopdrachten. De examencommissie verleent voor deze opleiding geen vrijstellingen.

Het traject duurt in totaal 8 maanden en omvat 14 contactmomenten. Als aftrap van deze opleiding volg je een verplichte introductie en intake. Na de introductie en intake starten we met een tweedaagse waarin alle vakken in vogelvlucht al langskomen.
 
De rest van het programma bestaat uit collegedagen, zelfstudie en praktijkopdrachten. Je gaat aan de slag rondom vier thema’s:
 • Pedagogiek en didactiek voor leerlingen onderbouw vmbo-basis/kader
 • Vakinhoud en vakdidactiek Nederlands
 • Vakinhoud en vakdidactiek wiskunde-rekenen
 • Profieldeel vakinhoud en vakdidactiek. Je kunt hierbij kiezen uit: Engels, Mens & maatschappij (aardrijkskunde, economie, geschiedenis, maatschappijleer), Mens & natuur (biologie, natuurkunde, scheikunde). 
Deze opleiding rond je af met een portfolio en eindassessment. Hierin reflecteer je op wat je tijdens deze opleiding hebt geleerd. Bij het succesvol afronden van deze opleiding ontvang je een certificaat. Hiermee ben je beperkt bevoegd om les te geven in vmbo-basis/kader voor de bovengenoemde vakken.

Na je studie

Gefeliciteerd met het behalen van je bevoegdheid om les te geven in de onderbouw van het vmbo-basis/kader! Ook nu je aan de slag gaat in de praktijk, ben je nog steeds van harte welkom op onze hogeschool. We houden graag contact en zijn benieuwd hoe het met je gaat. Lijkt het je leuk om jouw expertise in te zetten voor het christelijk onderwijs? Laat het ons vooral weten. We geven daar immers samen vorm aan en input vanuit de praktijk is altijd welkom.

Aanmelden

De post-hbo-opleiding Groepsleerkracht onderbouw vmbo-basis/kader wordt weer aangeboden in 2024-2025. Aanmelden kan via het inschrijfformulier tot en met 28 juni 2024. 

Na die datum kun je contact opnemen met Albert van Hell. Op voorwaarde dat er nog ruimte is in de groep wordt er dan gekeken of het toch nog mogelijk is om deel te nemen.

De intakedag (bij aanmelding voor 28 juni) vindt plaats op D.V. 2 juli van 16.00-20.00 uur en is inclusief warme maaltijd.

Direct aanmelden