26 januari 2022

Even bellen met... Teun

Door Driestar hogeschool

Teun Bulsink is leraar wiskunde én deeltijdstudent bij Driestar hogeschool. Hij wilde eerst basisschoolleerkracht worden, maar de leeftijd van het voortgezet onderwijs past beter bij hem. “Hier kan ik ook mijn humor kwijt.” Een gesprek met Teun over lesgeven in Barneveld en studeren in Gouda.

Teun, vertel eens: waarom het onderwijs? 

Toen ik zelf op het vo zat, kregen we eens de opdracht een gymles te geven aan de brugklas. Dus dat deed ik, en eerlijk gezegd had ik er geen bepaald gevoel bij. Maar na de les vroeg mijn docent bij de evaluatie of al wist wat ik wilde worden. Ik had daar nog geen flauw benul van, waarop ze zei: “Oriënteer je op het onderwijs, het orde houden gaat je heel natuurlijk af!”  

Voor mij lag het basisonderwijs het meest voor de hand, dus probeerde ik een jaar de pabo. Maar na een tijdje kwam ik er achter dat ik het lesgeven leuk vond, maar de leeftijd veel minder. Dus zo kwam ik bij het voortgezet onderwijs terecht. 

Ik ontdekte deze deeltijdopleiding bij Driestar hogeschool: ideaal, want ik had veel zin om ook gelijk voor de klas te gaan en zo kon ik dat combineren. Ik solliciteerde als docent wiskunde en werd direct aangenomen. Dus ik leer tijdens mijn werk én door mijn opleiding.  

Mijn werk bevalt me uitermate goed. Ik geef les op de havo en het vwo en daar geniet ik echt van: ik bouw een band op met leerlingen, kan mijn vakkennis overdragen en mijn humor erin kwijt.  

Wat voor leraar ben jij dan?  

Ik vind een les geslaagd als we het gezellig hebben gehad, maar ik ook heb uitgelegd wat op de planning staat. Ja, ik maak grappen en trap graag een beetje lol met die leerlingen. Dan plaats ik een leerling die iets tegen de klas wil zeggen op een stoel vooraan, ga zelf op zijn plek zitten en gedraag me als een leerling. Leuk, maar dat gat niet altijd. Een klas moet het vermogen hebben om na een grap of gezellig moment weer te kunnen schakelen naar de lesstof. Daarom gaan de lessen in alle klassen ook een beetje anders.  

Je reist wekelijks naar Gouda. Waarom Driestar hogeschool? 

Deze school staat echt heel goed aangeschreven! Zelf vind ik het ook belangrijk dat christelijk leraarschap hier besproken wordt: hoe onderwijs je leerlingen in de dingen van God? Als leraar draag je bij aan de vorming van leerlingen. Als je er zo naar kijkt, is wiskunde maar een bijzaak. Ik wil de leerlingen normen en waarden bijbrengen die ze in hun leven kunnen gebruiken en Driestar hogeschool geeft me daar handreikingen voor.  

De lerarenopleidingen van Driestar hogeschool zijn vrij klein. De sfeer wordt daardoor echt beter! En natuurlijk is het deeltijdstuderen naast een volle baan wel druk, maar daar heb ik voor gekozen. En ik kan het geleerde van mijn studie overdag in de praktijk brengen. Ja hoor, ik vind het wel goed te doen.  

Oké, tot slot: een tip voor mensen die overwegen over te stappen naar het onderwijs. 

Loop een dag mee! Neem contact op met een school en vraag of je eens mag komen kijken, ook als je denkt dat je al weet wat het onderwijs is. Het onderwijs vanuit het perspectief van een docent is echt anders dan door de ogen van een leerling. Enne, om een opleiding te kiezen heb ik eigenlijk dezelfde tip: kom gewoon een avond met ons een college bijwonen en praat met mij en mijn medestudenten. Een open dag bijwonen is perfect om al je vragen te stellen, maar de echte ervaringen hoor je toch in contact met studenten en docenten.  

Trouwens: de overstap is goed te doen hoor, want het onderwijs loont. Je krijgt bevestiging vanuit de klas. Tegelijkertijd brengt het wel verantwoordelijkheid met zich mee. Ik vind het prachtig om bij te dragen aan die vorming van leerlingen, maar niet altijd eenvoudig.  

Driestar hogeschool

Over Driestar hogeschool

Driestar hogeschool is de leukste hogeschool van Gouda en leidt - al sinds 1944 - leraren en pedagogen op die met hart en ziel een bijdrage leveren aan christelijk onderwijs en jeugdzorg.

Proefstuderen

Wil jij kennismaken met deze opleiding? Meld je aan voor proefstuderen. En ervaar hoe het is om als student een college bij te wonen.

Meer info & aanmelden