21 januari 2022

Nienke: “Bij Driestar hogeschool krijg je daadwerkelijk iets mee”

Door Driestar hogeschool

Het onderwijs heeft mensen nodig. Ook (of juist) professionals uit het bedrijfsleven en andere beroepstakken. Als zijinstromer kunnen ze met hun werk- en levenservaring een unieke bijdrage leveren aan de vorming van jongeren. Toch is ook voor hen een goede opleiding van groot belang.

Maar welke studie kies je dan? Let je op reistijd, hoe de opleiding in elkaar zit, de identiteit van de hogeschool of kijk je vooral naar de sfeer? Nienke Roelofs-de Kruijf, docent Nederlands op het Hoornbeeck College, koos voor Driestar hogeschool. “Met die keuze heb je een prachtige opleiding én zo een baan.” 

Eerst rechten studeren 

“Mijn decaan op het voortgezet onderwijs vond dat ik docent Nederlands moest worden, maar dat durfde ik op die leeftijd niet”, vertelt Nienke, die pas in tweede instantie een lerarenopleiding ging doen. “Ik besloot eerst ‘veilig’ rechten te gaan studeren en ging aan de slag in het notariaat. Na zeven jaar was dat genoeg: ik vond het interessant, maar saai. Ik vroeg me af waarom ik zo genoot van het begeleiden van jongerenreizen. Ik liep een dagje mee in het voortgezet onderwijs en op het mbo en toen wist ik het. Vier jaar geleden meldde ik me voor de opleiding Leraar Nederlands. Het voordeel van de deeltijdopleiding bij Driestar hogeschool was dat ik aanvankelijk vijf dagen in de week kon blijven werken.” 

Reflecteren op actuele thema’s 

De lerarenopleidingen van Driestar hogeschool voldoen aan de kennisbasis, die getoetst wordt aan de hand van de landelijke kennistoets. En verder legt de hogeschool, zoals iedere hogeschool, zijn eigen accenten. Bij Nederlands wordt bijvoorbeeld veel aandacht gegeven aan literatuur en het gesprek daarover. Lezen vórmt, zowel de leraar als zijn of haar leerlingen. Nienke: “De insteek van het literatuuronderwijs is: wat kun je er voor jezelf en voor de praktijk met leerlingen uithalen? Aan de hand van boeken reflecteer ik met mijn studenten op actuele thema’s. Driestar hogeschool geeft je daarvoor daadwerkelijk iets mee. Dat de docenten nagenoeg allemaal ervaring hebben in het voortgezet onderwijs en mbo helpt daar natuurlijk bij.” 

Christelijke visie 

Bij Driestar hogeschool werken studenten aan hun persoonsvorming als leraar. Wie zijn ze en wie willen ze zijn voor hun leerlingen? Dat wordt ingekleurd vanuit een christelijke visie op pedagogiek en het vak. Door de diversiteit van de studenten leidt dat tot mooie gesprekken over goed onderwijs. Nienke: “Studenten voelen zich gezien. Wat mij ook opvalt, is de bevlogenheid van docenten: ze gáán ervoor. En het is erg gezellig op deze hogeschool, ik heb verschillende vriendschappen overgehouden aan mijn tweede studietijd.” 

De lerarenopleidingen voortgezet onderwijs bij Driestar hogeschool zijn er in twee varianten: de deeltijdopleiding, die in de avonduren gegeven wordt en je naast een baan én als zijinstromer kunt volgen, of de duale route ‘Opleiden in de school’, geschikt voor schoolverlaters. Bij de duale route heb je overdag stage en krijg je daar ook directe begeleiding, en volg je daarnaast ’s avonds samen met de deeltijdstudenten een deel van de colleges in Gouda.  

Wil jij net als Nienke gaan voor een baan in het onderwijs? Kom dan langs op onze open dag!

Dit interview is een bewerking van een artikel dat is gepubliceerd in Gezinsgids (4 november 2021).  

Driestar hogeschool

Over Driestar hogeschool

Driestar hogeschool is de leukste hogeschool van Gouda en leidt - al sinds 1944 - leraren en pedagogen op die met hart en ziel een bijdrage leveren aan christelijk onderwijs en jeugdzorg.

Proefstuderen

Wil jij kennismaken met deze opleiding? Meld je aan voor proefstuderen. En ervaar hoe het is om als student een college bij te wonen.

Meer info & aanmelden