18 december 2019

Eer zij God in onze dagen - Kerstzangavond 2019

De kerstzangavond van de pabostudenten van Driestar hogeschool is ieder jaar een groot succes. Ook dit jaar trokken weer ruim 1600 belangstellenden vanuit heel Nederland naar de Sint-Janskerk in Gouda voor een avond vol koorzang, samenzang en overdenking. Een terugblik:

Het regenachtige weer van afgelopen maandagavond nodigde niet bepaald uit om het centrum van Gouda in te gaan. Wie dat toch deed moet het zijn opgevallen dat het rond 19.00 uur bijzonder druk was op het plein voor de Sint-Janskerk. Er zijn maar liefst 1620 mensen op weg naar de kerstzangavond van Driestar hogeschool.

De kerk stroomt in groot tempo vol met opa's, oma's, vaders en moeders, broertjes en zusjes en vrienden en vriendinnen van de pabostudenten, docenten en medewerkers van Driestar educatief en andere belangstellenden. Wie pas tegen 19.30 uur binnenkomt ziet zichzelf helaas genoodzaakt een plekje achterin de zaal in te nemen.

Wanneer iedereen een plekje heeft gevonden worden de lichten gedimd en heffen de studenten van pabo 3 en 4 het Once in Royal David's City aan terwijl zij van achterin naar voren lopen. De prachtige akoestiek van de Sint-Jan draagt de stemmen ver. Wanneer de studenten de hoek omkomen vallen de studenten van pabo 1 en 2 hen bij voor het derde en vierde vers. Tot slot zwelt het orgel aan en zingen we met alle aanwezigen vers vijf en zes mee. Een fantastisch gehoor.

De jaarlijkse kerstzangavond wordt georganiseerd door de Goudse studentenvereniging Semper Fidelis, die nauw verbonden is aan Driestar hogeschool. Pabostudent en bestuurslid van de studentenvereniging, Thijmar Kolk, opent na het laatste vers de avond met een woord van welkom en gebed. 

Na de opening van de avond nemen de koorleden van pabo 1 positie in om een aantal klassieke kerstliederen ten gehore te brengen. Zo horen we Sussex Carol (arr. David Willcocks), Santo Traditional (Thore W. Aas) en Since by man came death uit de messiah van Händel. Het eerste deel wordt afgesloten met een samenzang van Psalm 98, waarna de koorleden van pabo 1 plaatsmaken voor die van pabo 2. We horen onder andere de liederen Away in a manger en Advent Message van Martin How voor de voorzitten van de studentenvereniging, Jaap het Lam de Schriftlezing verzorgt.

We lezen Lukas 2:1-7, waarna dominee A. Schot een meditatie houdt over 'aanschouwelijk onderwijs'. Hoe kunnen we leren van Jezus en het aanschouwelijke onderwijs dat Hij gaf aan zijn discipelen en volgelingen? Hoe vertalen we dat vervolgens naar de dagelijkse praktijk van het lesgeven aan basisschoolkinderen? Een bijzondere en waardevolle meditatie waar hoop en vertrouwen uit spreekt.

Na de meditatie zingen we gezamenlijk Psalm 25 waarna het pabo 3-koor plaatst neemt. People, look East, Freu' dich Erd' und Sternenzelt Altbömisches Weihnachtslied en Hoort gij de englen zingen klinken prachtig door de grote kerkzaal gevolgd door het gedicht Vrede van Inge Lievaart, voorgedragen door pabostudent Mirjam Altink.

Het pabo 4-koor, het kleinste in getal, neemt ons vervolgens mee in een medley van Stille nacht en Joy to the world, gevolgd door het Jesus Child van John Rutter en een prachtige solo in het nummer Dona Nobis Pacem. 

Na nog een samenzang is het slotakkoord voor de vakspecialisten muziek: de pabostudenten die naast hun opleiding de post-hbo-opleiding tot vakspecialist muziek volgen op de hogeschool. Zij krijgen onder andere les van een docent aan het conservatorium in Den Haag, die vanavond ook meezingt.

Voor zij beginnen met een a capella uitvoering van Veni Veni Emmanuel richten de pabo 4-studenten zich tot hun docent, de heer Arnold Blok, omdat dit zijn laatste jaar is als docent koorzang. Een van de studenten spreekt een dankwoord, waarna ze hem psalm 118 toezingen.

De vakspecialisten muziek en hun docenten brengen de avond tot een ingetogen einde met een volledige a capella uitvoering temidden van het publiek. Na het Veni Veni Emmanuel, Wie soll ich dich empfangen en Carol of the Bells sluit opleidingsmanager van de pabo, de heer Arjan van Tol de avond met gebed, waarna alle aanwezigen nog een laatste lied inzetten: Eer zij God in onze dagen. 

Vrienden van Radiance

De opbrengst van de kerstzangavond komt ieder jaar volledig ten goede aan de stichting Vrienden van RadianceMet de kaartverkoop en de deurcollecte is het recordbedrag van €7.659,44 opgehaald. Wij zijn u en jou daar enorm dankbaar voor!

We hopen u volgend jaar weer te zien!