Post-hbo-opleiding

Intern begeleider

 • Startdatum 6 sep 2022
 • Studieduur 1 jaar
 • Niveau Post-hbo
 • Vorm Nascholing
 • Kosten € 2.999
 • Studiebelasting 240 uur

Deze eenjarige post-hbo-opleiding voor Intern Begeleiders wordt verzorgd door Driestar onderwijsadvies, onderdeel van Driestar educatief, een christelijk praktijkgericht kenniscentrum.

Reflecteren op jouw eigen ontwikkeling speelt een grote rol tijdens deze opleiding. Je verdiept je in alle onderdelen van het vak en leert de concepten uit de theorie te vertalen naar de praktijk. Je oefent met materiaal en casussen uit jouw dagelijkse praktijk. Dat vraagt om een actieve leerhouding en eigen inbreng.

Voor je studie

Driestar hogeschool daagt Intern Begeleiders (ib’ers) uit hun kennis en vaardigheden te verdiepen op het gebied van communicatie, onderzoek en innovatie. Je leert veel van je medestudenten. We verwachten een actieve leerhouding waarbij iedereen ervaringen en casussen deelt vanuit zijn of haar werkpraktijk. Op deze manier leren we gezamenlijk de theorie toe te passen in de praktijk. Je kunt er vervolgens direct mee aan de slag!

Tijdens je studie

Bij alle colleges, literatuur en opdrachten van de opleiding gaat het om jouw rol als ib’er. Om het maximale uit jouw persoonlijke ontwikkeling te halen is het belangrijk om voortdurend te reflecteren. Dit doe je in je portfolio en in de coach- en leergroepen. Daarnaast is schoolontwikkeling een belangrijk thema: in de verschillende praktijkopdrachten die je uitvoert, komt dit aan de orde. 

In de uitklapmenu’s hieronder lees je hoe de globale opbouw van de opleiding eruit ziet, wat de studiebelasting is en hoe wat anderen studenten zeggen over deze opleiding.

Interview met ParnasSysspecialist en oud studieleider Bert van der Mel


1. Waarom zou volgens jou elke ib’er deze opleiding moeten volgen?
Ik gun elke ib’er deze opleiding, omdat het er voor zorgt dat je een betere ib’er wordt. Vaak doe je de dingen, omdat je ze zo doet. Waarom doe je de dingen? Nu ga je reflecteren op je vak en vooral op jezelf als persoon. Een ib’er die de opleiding gevolgd heeft, kan beter luisteren, betere vragen stellen, heeft visie op onderwijs en kan zelf een onderzoek doen op de eigen school.

2. Wat heb jij geleerd van je jaren dat je de opleiding verzorgt?
Ik heb geleerd dat alle studenten in de leerkuil komen; en dat moet ook, anders leer je niets. En het helpt om planmatig en op tijd te beginnen met je opdrachten. Er moeten drie papers gemaakt worden, maar het is verstandig om die vrijwel tegelijkertijd te laten starten. En bovendien: ‘houd het klein; wil/doe niet te veel tegelijk’. Het werken met een groepje (als proeftuintje bijvoorbeeld) is aan te bevelen.


3. Wat drijft je in je werk? Wat typeert je als opleider?
Het is gaaf om te zien en te ervaren dat deze opleiding (die in de praktijk ‘geboren’ is) zoveel teweeg brengt bij mensen; studenten zijn in staat om scholen (teams) echt fundamenteel van koers te laten veranderen, soms op kleine gebieden, maar toch...

Tijdens mijn eerste jaar als IB’er ben ik begonnen aan deze opleiding. Dat vond ik belangrijk omdat ik zo de nodige basis in kennis en vaardigheden meekreeg voor mijn werk. Daarnaast vond ik het erg nuttig dat de opleiding heel praktisch was ingericht. Ik heb onder andere voor deze opleiding gekozen omdat er een link met ParnasSys wordt gelegd. Dat kwam goed aan bod in de lesdag over opbrengstgericht werken. Tijdens de colleges ging het over het analyseren van resultaten, hoe bekijk je ze en hoe geef je er een vervolg aan? Deze lesdag viel midden in de cito-periode, zo kan ik het direct toepassen! - Ineke Bijl

Als IB’er is het erg belangrijk dat je boven de stof hangt en op de hoogte bent van alle ontwikkelingen in onderwijsland. Dankzij deze opleiding heb ik de nodige kennis en vaardigheden opgedaan voor mijn dagelijkse praktijk. De opleiding is van hoog niveau maar praktisch en passend bij mijn onderwijspraktijk als IB’er. Daarom ben ik blij dat ik deze opleiding al in het eerste jaar van mijn functie heb gedaan. Dankzij de opgedane kennis en ervaring kon ik in één keer een goede start maken. - Dirk Taanman.

De opleiding is een competentiegerichte opleiding waarbij kennis, vaardigheden en houding gecombineerd worden met de beroepspraktijk. Dit vind ik een prettige manier van onderwijs. Het heeft ervoor gezorgd dat ik de nieuwste theoretische kennis en vaardigheden direct toe kon passen. Ik maak daarbij zelf de keuzes die aansluiten en passen bij mijn school, ons team en mijn persoonlijke vaardigheden. De kennis en vaardigheden die niet direct toepasbaar waren heb ik meegenomen als naslagwerk voor de toekomst. - Marina Stolk

Voordat ik aan deze opleiding begon heb ik wel even getwijfeld. Een aantal onderwerpen waren al bekend en had ik naar mijn idee al langs zien komen bij de opleiding pedagogiek. Toch wilde ik graag een verdiepingsslag maken. En die verdieping heb ik zeker gekregen! Ook bij bekende onderwerpen, zoals het observatiesysteem ZIEN!, werd ik net op een spoort gezet dat ik zelf nog niet had ontdekt. Het voordeel van deze opleiding vind ik dat ik die verdieping in 10 dagen op kon doen. - Mery van Duijn

Ik ben al ruim 25 jaar werkzaam in het onderwijs en heb al 12 jaar IB-ervaring in de onderbouw. Waarom ik dan toch koos voor deze opleiding? Soms is het tijd om je eens grondig te verdiepen in de verschillende manieren van onderwijsaanbod en verrijking. En voor jezelf om te reflecteren op de vraag of we nog steeds op de goede weg zijn. Voor mij gaf deze opleiding een antwoord op het bepalen van een koers op het gebied van opbrengstgericht werken, handelingsgericht werken, het volgen van de ontwikkeling van een kind en het betrekken van ouders bij de school. Ook gaf het me veel inzicht in het gebruik van ParnasSys. - Gerda Kooijman

De studiekosten voor deze opleiding bedragen € 2.999,-. Dit is exclusief boekengeld maar inclusief lunch op de lesdagen.
 
Onderstaand vind je de cursusdata voor het schooljaar 2022-2023. De bijeenkomsten zijn van 9.00 uur tot 16.00 uur op onze locatie in Gouda. Wij zorgen voor een lunch.
 • 6 september 2022
 • 4 oktober 2022
 • 1 november 2022
 • 6 december 2022
 • 10 januari 2023
 • 7 februari 2023
 • 7 maart 2023
 • 28 maart 2023
 • 18 april 2023
 • 20 juni 2023

De studiebelasting van deze opleiding is 240 uur. Dit is als volgt opgebouwd:

 • Contacturen: 60 uur. Deze uren ben je op de hogeschool te vinden.
 • Zelfstudie-uren: 80 uur. Dit is inclusief het werken in de leergroepen.
 • Praktijkuren: 100 uur. Dit is inclusief het bespreken van de praktijkopdrachten in de groep.

De post-hbo-opleiding Intern Begeleider bestaat uit 10 lesdagen, verspreid over 1 jaar tijd. Naast de colleges werk je samen met medestudenten in een leergroep. Je gaat samen aan de slag en deelt kennis en ervaringen. Ook vorm je samen met een aantal medestudenten een coachgroep. Je ontmoet hen een aantal keren buiten de lesdagen om.
 
De opleiding bevat een doorlopende leerlijn, gebaseerd op de beroepsstandaard van de Landelijke Beroepsgroep Intern Begeleiders (LBib). Het curriculum van de opleiding is modulair opgebouwd. Elke module bevat verplichte literatuur en sluit je af met een praktijkopdracht. De modules zijn als volgt:
 

 • Module 1: Innovatie. Hier werk je aan op de lesdagen 1, 2 en 5. Na dag 5 lever je je eerste werkstuk in.
 • Module 2: Communicatie. Hier werk je aan op de lesdagen 3 en 6. Na dag 6 lever je je tweede werkstuk in.
 • Module 3: Onderzoeksmatige innovatie. Hier werk je aan op de lesdagen 4, 7, 8 en 9. Na dag 9 lever je je derde werkstuk in.

Op lesdag 10 heb je een afsluitend gesprek en geef je een eindpresentatie. Wil je meer details over de onderwerpen per lesdag? Download hier een gedetailleerd overzicht met de onderwerpen per lesdag.

Na je studie

Gefeliciteerd met je het behalen van het diploma PHBO Intern Begeleider! Je staat ingeschreven bij het Abituriëntenregister en kunt je opgedane kennis dagelijks toepassen in de praktijk. Maar ook nu je klaar bent met deze studie ben je nog steeds van harte welkom op onze hogeschool. We houden graag contact en zijn benieuwd hoe het met je gaat. Lijkt het je leuk om jouw expertise in te zetten voor het christelijk onderwijs? Laat het ons vooral weten. We geven daar immers samen vorm aan. We horen graag jouw ervaringen in onze Facebookgroep voor alumni’s. Klik hier voor meer informatie over ons aanbod voor alumni.

Doorstuderen en verder professionaliseren
De onderwijsomgeving blijft veranderen. Nieuwe onderwijsmethoden en -technieken vragen van je dat je je blijft ontwikkelen. Wil je verder studeren of je verder professionaliseren? We bieden verschillende post-hbo opleidingen, cursussen en masteropleidingen aan. Weet je niet zo goed wat bij je past en wil je graag advies? Ga dan naar de Professionele academie. We helpen je graag!

Aanmelden

Het is niet meer mogelijk je aan te melden voor deze opleiding. Je kunt je hier wel aanmelden voor deze opleiding bij de ParnasSys Academie.