Post-hbo-opleiding

Schoolopleider po

 • Startdatum 8 okt 2020
 • Studieduur 2 jaar
 • Niveau Post-hbo
 • Vorm Nascholing
 • Kosten € 1.475 per jaar
 • Studiebelasting 320 uur

De schoolopleider speelt een onmisbare rol bij het opleiden en begeleiden van (aanstaande) leerkrachten in het basisonderwijs. Studenten van Samen opleiden, een van de studieroutes op de pabo van Driestar hogeschool, krijgen een aanzienlijk deel van hun opleiding op de basisschool. De schoolopleider zorgt voor een leerklimaat waarin dat mogelijk is.

In deze rol lever je op je eigen basisschool een belangrijke bijdrage aan de kwaliteit van het opleiden. Je ontwikkelt visie en beleid op opleiden binnen jullie school, begeleidt jouw collega’s en stelt inwerktrajecten voor nieuwe aanstaande leerkrachten op.  Je bent het aanspreekpunt en creëert de juiste condities voor een excellente opleidingsomgeving. En natuurlijk begeleid je heel veel (aanstaande) leerkrachten in hun ontwikkeling aan de hand van het beroepsprofiel van een christelijke leraar. 

Deze opleiding gaat over jouw persoonlijke ontwikkeling als schoolopleider. Je houdt je eigen voortgang bij en werkt aan je professionele begeleidingsvaardigheden. Je leert meer over de theorie van opleiden en begeleiden en doet onderzoek in je eigen praktijk. Ook leer je hoe je positieve psychologie toepast in jouw werkomgeving. 

Let op: Als jouw school aspirant-opleidingsschool is van Samen in ontwikkeling (SAM) ontvang je korting. Lees hier meer over op de website van SAM.

Lees alle details op de website van SAM

Voor je studie

Een schoolopleider is een leerkracht op een basisschool met als bijzondere taak het begeleiden en opleiden van (aanstaande) leraren. Je hebt hart voor het opleiden van nieuwe leerkrachten en ziet het als een uitdaging om hen zo goed mogelijk te begeleiden. Om je hierin te ontwikkelen is een actieve leerhouding onmisbaar. Je werkt tijdens deze opleiding niet alleen aan de professionele begeleidingsvaardigheden van jezelf, maar ook aan die van collega’s. We dagen je namelijk uit om jouw kennis door te geven. We behandelen casussen uit jouw werkpraktijk, dus eigen inbreng is belangrijk. Dit zorgt ervoor dat de opleiding naadloos aansluit op jouw werksituatie.

Sinds enige tijd moeten (school)opleiders geregistreerd zijn in het Beroepsregister Lerarenopleiders (BRLO). Tijdens de opleiding begeleiden we je bij de aanvraag tot registratie in het BRLO.

Deze tweejarige opleiding is een eyeopener voor iedereen die studenten en startende leerkrachten begeleidt, maar ook voor het coachen van leerkrachten en onderwijsassistenten. Schoolopleider is een taak die breed inzetbaar is, ook om bijvoorbeeld bezig te zijn met beleidsontwikkeling en het aansturen van de kwaliteitszorg. Tijdens de opleiding leren we heel veel van en met elkaar en daarom is deze opleiding zeker aan te bevelen! Leren doen we samen!
Joke Averesch 

De opleiding schoolopleider is erop gericht anderen, collega's en studenten, te helpen in het ontwikkelen van hun eigen onderwijs. Je begeleidt hen in het kritisch kijken naar zichzelf en triggert hen om een eigen visie te ontwikkelen.  Een leuke bijkomstigheid is het feit dat je ook kritisch kijkt naar je eigen onderwijs
- Niels Markus 

De opleiding tot schoolopleider is voor mij een mooie opleiding omdat ik hier leer om tot een echt gesprek te komen met de studenten. Het geeft mij handvatten voor het vormgeven van een gesprek waarbij je niet alleen kijkt naar wat je in eerste oogopslag ziet. Als begeleider leer je om dieper door te vragen, zodat de student echt inzicht krijgt in zijn of haar handelen. Het vrijblijvende van een gesprek is er af.
- Marieke Verheul

Tijdens je studie

Binnen Driestar hogeschool zien we leren als een sociaal proces. We bouwen kennis op door met elkaar in gesprek te gaan. Daarom werken we graag in leerteams. De opdrachten die je krijgt, voer je uit in je eigen klas of onderwijspraktijk. In de uitklapmenu’s hieronder lees je meer over de opbouw en de inhoud van de studie, de kosten en de studielast.

De post-hbo-opleiding schoolopleider primair onderwijs bestaat uit 12 lesdagen in 2 jaar. Tijdens deze opleiding werk je in leerteams aan de opdrachten. Je voert ze individueel of gezamenlijk uit en geeft elkaar feedback. Reflectie is een belangrijk onderdeel hiervan. Je krijgt hiervoor begeleiding van onze docenten. Daarnaast vragen we je opdrachten uit te voeren in jouw werkpraktijk. Hiermee leg je een goede basis als schoolopleider.

Natuurlijk geven we je tijdens de opleiding ook een stevige inhoudelijke basis mee. De volgende onderdelen hebben een plek in de opleiding:
 

 1. De kennisbasis van opleiden: opleidingsconcepten en de didactiek en methodiek van opleiden. Dit onderzoek je in je eigen praktijk als schoolopleider.
 2. Coaching. Je leert verschillende reflectie- en intervisietechnieken en -modellen toe te passen. We bespreken samen jouw begeleidingsgesprekken aan de hand van videomateriaal.
 3. Beroepsregistratie. We begeleiden je bij het opstellen van een dossier om aan de Beroeps Registratie Leraren Opleiders (BRLO) te voldoen. We bespreken de waarde van Samen opleiden en het proces om erkende opleidingsschool te worden met het opstellen van het ontwikkelplan door de school.
 4. Beroepskwalificatie voor examinatoren (BKE): onderdeel van de beroepsstandaard is dat je als opleider assessments af kunt nemen.

De totale studiebelasting voor deze opleiding is 320 uur. Dit komt neer op ongeveer 4 uur per werkweek, verspreid over 2 cursusjaren. Deze studiebelasting omvat onder andere de 12 lesdagen, het bestuderen van literatuur en het werken aan (praktijk)opdrachten.

De 12 lesdagen zijn van 9.00 tot 16.00 uur op onze locatie in Gouda. Om deze opleiding succesvol af te ronden verwachten we dat je tijdens alle bijeenkomsten aanwezig bent. De data zijn als volgt: 

Cursusjaar 2020-2021

Jaar 1:
 • 8 oktober 2020
 • 19 november 2020
 • 16 december 2020
 • 4 februari 2021
 • 23 maart 2021
 • 12 mei 2021
Jaar 2:
 • 29 september 2020
 • 12 november 2020
 • 7 december 2020
 • 3 februari 2021
 • 18 maart 2021
 • 11 mei 2021

Cursusjaar 2019-2020

 • 07 oktober 2019
 • 20 november 2019
 • 17 december 2019
 • 06 februari 2020
 • 10 maart 2020
 • 27 mei 2020
De studie kost € 1.475,- per cursusjaar, inclusief lunch op de cursusdagen. Voor leerkrachten van aspirant-opleidingsscholen van Samen in ontwikkeling (SAM) kost de opleiding € 850,-. Je hebt hiervoor een contract aspirant-opleidingsschool nodig. Lees meer op de website van SAM

Na je studie

Gefeliciteerd met het afronden van de post-hbo-opleiding ‘Schoolopleider PO’. Je staat geregistreerd in het BRLO en gaat aan de slag als schoolopleider op jouw school. Ook nu ben je nog steeds van harte welkom op onze hogeschool. We houden graag contact en zijn benieuwd hoe het met je gaat. Lijkt het je leuk om jouw expertise in te zetten voor het christelijk onderwijs? Laat het ons vooral weten. We zijn altijd op zoek naar input vanuit de praktijk.

Aanmelden