Post-hbo-opleiding

Schoolvideo interactie begeleider

 • Startdatum 23 sep 2022
 • Studieduur 2 jaar
 • Niveau Post-hbo
 • Vorm Nascholing
 • Kosten € 2.950
 • Studiebelasting 269 uur

Het begeleiden van leraren binnen de school is onmisbaar voor een goed leerklimaat. Een activerende methode kan je helpen de kwaliteit van de begeleiding te verbeteren. Als school video interactie begeleider (SVIB) leiden we je op om met zo’n activerende methode aan de slag te gaan.

 Aan de hand van korte video-opnames in de klas analyseer je de interactie tussen de leraar en de leerling(en). In de gesprekken die je voert met de leraar bespreek je je observaties en bedenk je samen praktische vervolgstappen.

Heb je ervaring met het begeleiden van leraren? Krijg je energie van deze begeleiding en wil je dit graag naar een hoger niveau tillen? Volg dan de post-hbo-opleiding School video interactie begeleider.

Voor je studie

Video interactie begeleiding is een waardevol instrument voor jou als begeleider van je collega’s op school. Tijdens deze opleiding leer je het eigen handelen van de leerkrachten te onderzoeken met behulp van video’s. Ook leer je hoe je analyses om kunt zetten in praktische oplossingen. Zo kun je hen echt verder helpen en draag je bij aan het verbeteren van het onderwijs.

Voor deze opleiding verwachten we een actieve leerhouding. Het voeren van gesprekken in de praktijk en het reflecteren hierop speelt een grote rol. Met je medestudenten bekijk je elkaars video’s en leer je de opnames systematisch te analyseren.

Tijdens je studie

Tijdens je studie leer je hoe je de interactie tussen leraar en leerling(en) grondig en systematisch analyseert. Je ontdekt ook hoe je leren het beste helpt bij het vinden van praktische oplossingen.

Binnen Driestar hogeschool zien we leren als een sociaal proces. We bouwen kennis door met elkaar in gesprek te gaan. Daarom werken we graag in leerteams. De opdrachten die je krijgt voer je uit in je eigen klas of onderwijspraktijk. In de uitklapmenu’s hieronder lees je meer over de opbouw en de inhoud van de studie, de kosten en de studielast.

De post-hbo-opleiding School video interactie begeleider bestaat uit 3 lesdagen en 14 bijeenkomsten. Je volgt deze bijeenkomsten in 2 jaar tijd. Tijdens deze bijeenkomsten reflecteer je op de gemaakte video’s. Je leert datgene wat er in de klas gebeurd systematisch te analyseren. Tussen de bijeenkomsten door voer je minstens 5 begeleidingsgesprekken met minimaal 3 klasopnames, 3 nagesprekken en 3 intakegesprekken. Je schrijft van elk traject een reflectieverslag. Je bent zelf verantwoordelijk voor je ontwikkeling. Je krijgt hiervoor begeleiding vanuit de school.

De totale studiebelasting voor deze opleiding is ongeveer 269 uur, verspreid over 2 jaar. Deze studiebelasting omvat studiedagen, intervisiebijeenkomsten, begeleidingsgesprekken en reflectieverslagen. In totaal ziet de urenverdeling er als volgt uit:

Studieonderdeel Aantal uur
14 dagdelen á 4 uur 56 uur
3 studiedagen á 6 uur 18 uur
5x3 opnames met intake en nagesprek á 15 uur 75 uur
Totaal aan contacttijd 149 uur
 
 
Overige studietijd Aantal uur
Analyse opnames 40 uur
Samenstellen twee examenbanden 80 uur
Totaal inclusief contacttijd 269 uur

In het schooljaar 2021-2022 starten we weer met deze opleiding. Hieronder vind je de data. De eerste en de laatste bijeenkomst zijn van 9.00 tot 16.00 uur. De overige bijeenkomsten zijn van 9.00 tot 12.00 uur.

In principe vinden de bijeenkomsten plaats op onze locatie in Gouda. In overleg kan de opleiding ook op locatie worden gegeven. Dit is alleen mogelijk bij voldoende deelnemers.

 • 24 september 2021
 • 1 november 2021
 • 8 december 2021
 • 14 januari 2021
 • 9 februari 2021
 • 16 maart 2021
 • 20 april 2022
 • 25 mei 2022
 • 3 juni 2022
 • 23 juni 2022
Deze studie kost € 2.950,-.

Tijdens de opleiding heb ik geleerd om naar videobeelden te kijken aan de hand van een kijkwijzer. Positief vind ik dat we dit met de groep doen. Samen zie je immers meer. Zo leer ik om patronen te herkennen en kan ik op basis van de opnames de sterke kanten van de leerkrachten zien. Vervolgens komt tijdens de opleiding aan bod hoe je een nagesprek met de betreffende leerkracht doet. Omdat je ook opnames maakt van die nagesprekken, zie je hoe je vragen stelt en hoe je begeleidt. Je ziet elkaars handelen en dat maakt dat ik ook kritisch ben naar mezelf toe: wat doe ik en wat is mijn begeleidingswijze? - Pim de Pee

De opleiding is heel praktisch en sluit goed aan bij mijn dagelijkse lespraktijk. De interactie in mijn eigen groep wordt rijker en tegelijkertijd ontwikkel ik me in het begeleiden van leerkrachten. Daarnaast wordt mij binnen de opleiding geleerd om mijn eigen kokerbril af te zetten en met open vizier naar de lespraktijk van een collega te kijken. Dan ontdek ik mooie dingen die ik zelf ook in kan zetten bij mijn lessen. Zo ontwikkelt mijn collega als leerkracht, groei ik als leerkracht en begeleider en brengen we de interactie binnen onze school naar een hoger plan - Gerdineke Hogendoorn 

Deze opleiding levert voor mij een nieuw instrument op om mijn taak als coach en schoolopleider beter uit te voeren. Het was goed om op een anderen manier naar het leerkracht handelen te kijken. Door de opnames leer je om heel gedetailleerd te kijken. Het is verrassend wat er soms op de beelden te zien is. Tijdens deze opleiding is mijn manier van gesprekken voeren weer eens goed onder de loep genomen. Dit heeft mij geholpen om mijn gesprekstechnieken verder te verbeteren. - Bas Hoftijzer

Meld je aan

Na je studie

Gefeliciteerd met het afronden van de post-hbo-opleiding ‘School video interactie begeleider’. Deze opleiding is geregistreerd bij de Stichting Post Hoger Beroeps Onderwijs Nederland. Je ontvangt een certificaat en wordt ingeschreven in het Abituriëntenregister. Maar ook nu ben je nog steeds van harte welkom op onze hogeschool. We houden graag contact en zijn benieuwd hoe het met je gaat. Lijkt het je leuk om jouw expertise in te zetten voor het christelijk onderwijs? Laat het ons vooral weten. We geven daar nu immers samen vorm aan. We horen graag jouw ervaringen in onze Facebookgroep voor alumni. Klik hier voor meer informatie over ons aanbod voor alumni.

Doorstuderen en verder professionaliseren

De onderwijsomgeving blijft veranderen. Nieuwe onderwijsmethoden en -technieken vragen van je dat je je blijft ontwikkelen. Wil je verder studeren of je verder professionaliseren? Kijk eens bij onze verschillende post-hbo opleidingen, masteropleidingen of cursussen. Weet je niet zo goed wat bij je past en wil je graag advies? Ga dan naar de Professionele academie. We helpen je graag!

Inschrijven