14 juni 2022

Emma studeert Pedagogiek: 'Ik leer van het vertrouwen dat kinderen mij laten zien’

Door Emma Maljaars

Emma begon na de havo aan de opleiding Pedagogiek van Driestar hogeschool. Kinderen hebben haar hart: ‘Met kinderen werken heeft zoveel kanten. Ik vind het prachtig om ze in hun ontwikkeling te helpen en ze een steuntje in de rug te geven.’ Een gesprek met Emma over haar studiekeuze.

Waarom koos je voor de opleiding Pedagogiek? 

Na de havo maakte ik aanvankelijk een verkeerde studiekeuze. Ik stopte, en kwam vervolgens de opleiding Pedagogiek van Driestar hogeschool tegen. Bijna meteen wist ik dat dit de studie was die ik zocht. Met kinderen werken leek me prachtig; en ik wilde graag meer weten over het ondersteunen van ouders en opvoeders. Dat is een belangrijk onderdeel van deze opleiding.  

Als jeugd- en gezinsprofessional kun je aan de slag in verschillende domeinen: onderwijs, kinderopvang, jeugdhulp of de plaatselijke overheid. En ook de doelgroepen waar je mee kunt werken zijn heel divers; in de opleiding richt je je op jeugdigen tot en met 23 jaar en hun ouders, gezin en context. De wetenschap dat je na deze opleiding op veel plekken aan het werk kan, was voor mij prettig. Ik zit nu in mijn derde studiejaar en denk nog steeds dat ik een baan wil waarbij ik direct contact heb met kinderen of jongeren, maar ik vind het fijn dat ik wat te kiezen heb. 

Wat is er dan precies zo mooi aan het werken met jeugdigen? 

‘De aanhankelijkheid, fantasie en eerlijke uitspraken van kinderen zijn zo verfrissend, daar houd ik van. Kinderen laten je de wereld door andere ogen zien. Ik heb in mijn eerste jaar stagegelopen in het logeerhuis van Bartimeüs. Daar zitten kinderen met een beperking en zij leunen daarom nog sterker op je. Het was niet moeilijk om een band met de kinderen te krijgen. Kinderen hebben ondersteuning, liefde en aandacht nodig, en dat probeer ik hen met de liefde van mijn hart te geven. En ik leer ook van hen; het kinderlijke vertrouwen dat ze mij laten zien is voor mij een voorbeeld!  

Mijn eindstage ga ik doen in het voortgezet speciaal onderwijs. Dat is weer een heel andere doelgroep. Een mooie uitdaging, waar ik veel van kan leren. Juist van die brede keuzemogelijkheid aan doelgroepen en leeftijden geniet ik binnen de opleiding.’ 

Waarom koos je voor Driestar hogeschool? 

‘De christelijke grondslag van Driestar hogeschool is voor mij echt een steun; daardoor sta ik ook als christen steviger in mijn schoenen als ik aan het werk ben. Daarnaast vind ik de sfeer op Driestar hogeschool gezellig en gemoedelijk. Dit maakt dat ik elke week met plezier naar school ga. Ik wilde graag in deeltijd studeren en Pedagogiek is een deeltijdopleiding, dus toen was mijn keuze snel gemaakt.’ 

Daarover gesproken: hoe vind je het om in deeltijd te studeren? 

Heerlijk! In mijn klas zitten studenten van allerlei leeftijden. Sommigen hebben al jaren werkervaring, anderen hebben een gezin en weer anderen komen uit een heel ander werkveld. Juist die mix aan mensen en achtergronden maakt dat ik mijn klas zo leuk vind. Ik leer veel van mijn medestudenten. 

Ik ga elke woensdagmiddag en -avond naar school. Meestal bereid ik op maandag en dinsdag de colleges voor, lees de literatuur en werk aan mijn opdrachten. Eén dag in de week werk ik bij een examenbureau. De overige tijd kan ik invullen zoals ik dat wil en dat bevalt me erg goed.’ 

Kun je iets meer vertellen over de opbouw van de opleiding? 

‘Pedagogiek is een hbo-opleiding die vier jaar duurt. Je hebt elke woensdag les van 16.00 tot 21.45 uurOp een avond zijn er vijf lesuren. Het rooster is elke week anders, wat zorgt voor een mooie afwisseling tussen de verschillende vakken. Ik heb bijvoorbeeld college over de ontwikkeling van jeugdigen, over preventieve opvoedondersteuning, maar ook over kwaliteit en beleid.  

Het schooljaar bestaat uit twee semesters. Ieder semester sluit je af met praktijkopdrachten en een kennisvoortgangstoets. De praktijkopdrachten kun je uitvoeren binnen je stage, maar mag je ook uitvoeren bij mensen die je kent uit je privéomgeving. In het eerste en het tweede jaar moet je 80 uur stage lopen. Het derde jaar is vooral een jaar om theoretische kennis op te doen. In het vierde jaar doe je je eindstage en volg je keuzemodules. 

Wat raad je jongeren aan die nog voor hun studiekeuze staan? 

Bezoek open dagen van verschillende studies en neem deel aan een meeloopdag. Tijdens een meeloopdag kun je de sfeer van de opleiding proeven en in gesprek gaan met studenten die voor de opleiding hebben gekozen. Dat is heel helpend bij het maken van je studiekeuze! 

Laat je trouwens niet afschrikken door het woordje deeltijd. Dit betekent niet dat je naast de opleiding móét werken. Neem de tijd voor je keuze en praat met mensen die jou goed kennen over wat je graag wilt en wat zij denken dat bij je past. 

Emma Maljaars

Over Emma Maljaars

Emma is student pedagogiek aan Driestar hogeschool

Proefstuderen?

We hebben dit cursusjaar geen open dagen meer. Toch sfeer komen proeven? Kom dan een keer proefstuderen!

Schrijf je in