21 maart 2024

'Ik pak nog regelmatig een lesboek erbij om te kijken hoe het ook alweer moet'

Door Driestar hogeschool

Karina van Kuilenburg (30) uit Meteren was een van de eerste ad-pep studenten aan Driestar hogeschool. Ze volgde deze opleiding van 2019 tot 2021. ‘Tot op de dag van vandaag breng ik in de praktijk wat ik tijdens deze opleiding geleerd heb.’

‘Na de middelbare school volgde ik aan het Hoornbeeck College de opleiding tot onderwijsassistent. Van 2013 tot 2022 was ik onderwijsassistent in de Trajectgroep aan Driestar College. In 2019 startte ik als een van de eerste studenten de opleiding ad-pep aan Driestar hogeschool. 

Via mijn leidinggevende hoorde ik over deze opleiding. Ik zocht zelf naar verdieping in mijn werk. Ik vond de leerlingen van de Trajectgroep echt een uitdaging. Allerlei problematieken spelen er bij hen: hechtingsproblematieken, autisme, adhd, noem maar op. 

Het doel van passend onderwijs is dat je leerlingen biedt wat bij hen past. Is dan een opleiding tot onderwijsassistente nog voldoende? Moet je dan niet meer de verdieping in? Om die reden ben ik toentertijd de opleiding ad-pep gaan volgen. 

S-klas 

Met mijn diploma op zak ben ik in januari 2023 gestart als assistent en coach in de s-klas van de Gomarus in Zaltbommel. Opnieuw werk ik met pubers en dat vind ik echt heel erg leuk. Ze zijn zo puur! Ze zeggen vaak wat ze denken, zijn op zoek naar wie ze zijn en waar ze bij willen horen. Ik vind het fantastisch om hen te helpen en ondersteunen in deze dynamische fase van hun leven.

Vaak weten mensen niet wat de s-klas is. Wanneer leerlingen meer ondersteuning behoeven dan in de reguliere lessen of door de mentor geboden wordt, dan kan een leerling een arrangement krijgen binnen de satellietklas (s-klas), de integratieklas (i-klas) of de trajectklas (t-klas). 

De satellietklas (s-klas) is een plaats binnen de school waar een leerling heen kan gaan voor een extra steuntje in je rug: een time-out, een gesprek, het maken van een planning enzovoort. In de satellietklas zitten leerlingen uit verschillende klassen en van verschillende niveaus. Indien nodig kan de s-klasbegeleiding worden aangevuld met huiswerkservice: na de lesdag kan de leerling op school huiswerk plannen, maken en leren. 

Inzicht en ontwikkeling 

De opleiding ad-pep was echt fantastisch. Ik heb er heel erg van genoten en kijk er goed op terug. Het was leerzaam, intensief en soms wat rommelig, doordat alles nieuw en voor het eerst was. Ik vond het heel fijn dat de opleiding gericht is op de praktijk en dat je alles leert over een brede doelgroep. 

We moesten regelmatig opdrachten maken en die kon je goed toepassen in de praktijk, waardoor het leerzaam was. Mijn klasgenoten waren gezellig, we vormden met elkaar een groep en gingen er samen echt voor. De opleiding gaf mij veel inzicht in eigen handelen en ik heb veel nieuwe theorieën geleerd om bij te dragen aan de ontwikkeling van pubers.

Op je handen zitten 

Tot op de dag van vandaag breng ik in de praktijk wat ik tijdens de opleiding ad-pep geleerd heb. Met name de modules over de executieve functies, ontwikkelingspsychologie, de Roos van Leary, motivatie en coachen vind ik nog steeds heel bruikbaar. Elke dag komt dit terug in mijn werk. 

Waar loopt een leerling tegenaan? Wat heeft hij of zij nodig? Hoe kan je een leerling aan zetten en zelf verantwoordelijk maken? En hoe volg je dit hele proces? Ook gedragsmatig: Hoe reageert de leerling, hoe reageer jezelf? Zelf ben je de schakel in communicatie. Ik heb tijdens de opleiding veel handvatten meegekregen, die ik nog steeds kan inzetten. 

Ook kan ik nog regelmatig even een boek erbij pakken om te kijken hoe het ook alweer moet. Iets wat ik ook nooit vergeet is de uitspraak: “Ga eens op je handen zitten.” Dat betekent dat je niet zelf alles moet regelen en plannen voor de leerling. Maak de leerling eigenaar, verantwoordelijk en begeleid hem daarin. 

Aanraden 

Ik zou anderen zeker aanraden om de opleiding ad-pep te volgen. Het zorgt voor meer verdieping in je werk, doordat je meer kennis krijgt. Hierdoor denk je na over waarom je dingen doet zoals je ze doet en of het de beste aanpak is. Ook zorgt het voor meer mogelijkheden in je werk, zoals een andere functie of een hoger salaris. Twijfel je nog? Kom dan zeker eens bij deze opleiding kijken!’

Driestar hogeschool

Over Driestar hogeschool

Driestar hogeschool is de leukste hogeschool van Gouda en leidt - al sinds 1944 - leraren en pedagogen op die met hart en ziel een bijdrage leveren aan christelijk onderwijs en jeugdzorg.

Open collegedagen: 22-26 april

Kennismaken met de opleidingen van Driestar hogeschool? Je bent van harte welkom om een dag mee te lopen. Aanmelden kan nu!

Meld je nu aan