18 maart 2024

Vijf jaar associate degree Pedagogisch Educatief Professional

Hoera! De associate degree Pedagogisch Educatief Professional (ad-pep) bestaat vijf jaar. Studieleider Evert de Bruin: ‘De afgelopen vijf jaar laten zien dat de opleiding voorziet in een behoefte. Onderwijs en zorg raken steeds meer vervlochten en daarbinnen kan de ad-pepper een mooie rol vervullen.’ 

Een houten jubileum voor de ad-pep. Gefeliciteerd! Waarom is dit een feestje waard?

DankjewelHet was best spannend: een nieuwe opleiding, zou er wel belangstelling zijn? En die was er gelukkig, zelfs boven verwachting. Jaarlijks leiden we zo’n vijftig tot zestig studenten op hbo-niveau 5 op voor kinderopvang, onderwijs en jeugdzorg en gehandicaptenzorg

Het mooie is dat deze studenten werken met kinderen en jongeren in de leeftijd van 2 tot 18 jaar. Ze werken dus voor een heel brede doelgroep, en we merken dat dat werkt. De studenten leren veel van elkaar. 

Half februari hebben we weer de accreditatie gehad en die hebben we met een heel mooi resultaat afgerond. Het visitatiepanel was heel lovend over de opleiding. 

Diploma ad-pepIn 2023 kregen 50 studenten ad-pep hun diploma.

 

Wat is de kracht van de ad-pep van Driestar hogeschool?

‘Een van onze krachten is het beroepsprofiel dat wij gebruiken. Dat profiel staat niet op zichzelf, maar sluit aan op alle opleidingen van Driestar hogeschool. Dat maakt de doorstroom naar de pabo of de opleiding pedagogiek gemakkelijker. Die samenwerking met pedagogiek is trouwens ook bijzonder. Een samenwerking tussen ad-pep en pabo bestaat ook op andere hogescholen, maar met pedagogiek lang niet altijd.

Ik weet dat studenten voor onze opleiding kiezen vanwege de christelijke identiteit, maar ook vanwege kwaliteit, de persoonlijke vorming, persoonlijke aandacht en korte lijnen. Dat bevestigde het accreditatiepanel ook.’ 

Evert de BruinEvert de Bruin.

Wat maakt de opleiding nog meer bijzonder?

‘Ik denk vooral aan de nauwe verbinding tussen mbo en hbo. We werken binnen deze opleiding samen met het Hoornbeeck College. Dat doen we al vanaf de start. We trekken echt samen op: als docententeamdat bestaat uit collega’s van beide scholen, maar ook in dialoog met het werkveld. 

Hoornbeeck, Driestar hogeschool en het werkveld kijken samen naar de positie van hbo-niveau 4 en 5, naar opleidings- en nascholingslijnen. We hebben allebei in ons Instellingsplan staan dat we een leven lang leren willen ondersteunen en dat is merkbaar in de samenwerking. 

 

Wat is jouw mooiste ervaring in de afgelopen vijf jaar?

‘Ik kan altijd erg genieten van de ontwikkeling die de studenten doormaken. De meesten zijn heel leergierig en echt toe aan verdieping. Er zitten elk jaar wel wat studenten tussen met een mbo-diploma die aanvankelijk twijfelen of ze het hbo-niveau wel aankunnen. 

Het is dan gaaf om te zien dat ze enorme sprongen maken in hun ontwikkeling en daar veel zelfvertrouwen van krijgen. Ze leren bijvoorbeeld om hun dagelijks werk te onderbouwen; ze kunnen woorden geven aan wat ze doen. En dat lukt zo goed omdat de theorie sterk verbonden is aan de praktijk. Wat ze leren op de vrijdagse colleges kunnen ze op maandag toepassen in hun werk.’ 

 

Welke uitdagingen zijn er nog?

‘Over de aansluiting met het werkveld was in het begin veel onduidelijkheid. Welke functie kan ik krijgen als ik deze studie heb afgerond? En ga ik er financieel op vooruit? In de afgelopen vijf jaar hebben we daar hard aan gewerkt: steeds meer studenten vinden een passende plek in het werkveld.

Binnen de kinderopvang is er bijvoorbeeld de functie van pedagogisch coach, waar je hbo-geschoold voor moet zijn. De ad-pep sluit daar naadloos op aan. Binnen het onderwijs zijn er functies als lerarenondersteuner en instructeur. De praktijk gaat met de ontwikkelingen mee, merken we. 

Er is tegelijkertijd nog genoeg te doen. De komende jaren gaan we ons best doen om het werkveld nog nauwer te betrekken. Samen met de organisaties waar onze studenten werkzaam zijn willen we zoeken naar passende functies. 

 

Ook hoop ik dat de ad-pep een begrip gaat worden. Als je vertelt dat je de pabo doet, weet iedereen waar het over gaat. Als ad-pepper moet je nog vaak uitleggen wat de opleiding inhoudt. 

We hebben met vijf jaar ad-pep laten zien dat de opleiding voorziet in een behoefte. De ad-pep verdient daarom binnen het hbo een volwassen plek. 

Over ad-pep

Met de ad-opleiding Pedagogisch Educatief Professional word je in twee jaar opgeleid tot een startbekwame professional in het pedagogisch-educatieve werkveld. Het is een hbo-opleiding op niveau 5, tussen mbo-niveau 4 en hbo-niveau 6 in. Voor deze opleiding moet je minimaal 16 uur per week een baan in het beroepenveld zorg of onderwijs hebben. Na deze opleiding kun je in twee jaar je pabo- of pedagogiekdiploma halen bij Driestar hogeschool. 

Meer over de opleiding
‘Ik pak nog regelmatig een lesboek erbij om te kijken hoe het ook alweer moet’

‘Ik pak nog regelmatig een lesboek erbij om te kijken hoe het ook alweer moet’