6 juli 2021

'Muziek maakt ruimte in mijn hoofd en dat van de kinderen'

Door Driestar hogeschool

Dit is ad-pep student Daniël: hij raakt kinderen in het speciaal onderwijs door muziek.

De kinderen voelen zich vaak ongemakkelijk als ik ze de gitaar onder hun neus druk. Dan zeg ik: ‘Wist je dat jij eigenlijk heel goed gitaar kan spelen?’ Vaak geloven ze me niet, maar het is geweldig hun reactie te zien als ze de snaren aanslaan terwijl ik wat akkoorden doe: de lach en verwondering die door de muziek ontstaan vind ik het mooiste wat er is. De kinderen vertonen dan een uniek soort vrolijkheid. 

Verder ontwikkelen

De ad-opleiding Pedagogisch educatief professional  kwam als geroepen voor mij. Door ziekte moest ik eerder stoppen met mijn studie vaktherapie muziek en ging ik aan de slag als onderwijsassistent. Bij ad-pep kan ik me in deze baan verder ontwikkelen en een erkend hbo 5-diploma halen. 

Regendruppel op een blad

Van mijn werkplekbegeleider krijg ik goede feedback. Wat mij is bijgebleven uit een van de gesprekken is het voorbeeld van de regendruppel op een blad. Die druppel blijft hetzelfde, maar het beeld is vanuit iedere hoek anders. Mijn begeleider vertelde me dat ik moet leren om ook zó naar kinderen te kijken; mijn perspectief is altijd maar een van de vele manieren om de situatie te beoordelen. 

Muziek om contact te maken

De opleiding bestaat uit een aantal vakken per periode. Van de leerdoelen mag je er zelf een aantal kiezen. In overleg met mijn werkplekbegeleider kozen we om al die ‘vrije’ leerdoelen in te zetten op muziek bij kinderen. Dat betekent dat de opleiding mij de ruimte biedt om me te ontwikkelen op het gebied van mijn interesse en talenten. Muziek is niet zomaar een hobby, maar een manier om contact te maken met kinderen. Dat werkt als therapie. Als ik straks klaar ben met mijn opleiding, wil ik ook op die manier met muziek gaan werken.

Ik kan iets doen waar ik goed in ben

Deze mogelijkheid om in mijn werk meer met muziek te doen, heeft mijn beroepskeuze enorm bevestigd. Nu kan ik iets doen waar ik goed in ben, en dat inzetten voor een doelgroep die er misschien nog wel veel meer van geniet. Muziek geeft namelijk niet alleen ruimte in mijn hoofd, maar ook in dat van mijn cliënten. Ze worden er blij en gelukkig van, een heerlijk idee vind ik dat.’

Is de ad-pep iets voor jou? Ontdek het hier
Driestar hogeschool

Over Driestar hogeschool

De leukste hogeschool van Gouda!