1 september 2022

International Class 2022: “Leren door verschillen”

In de ogen van de ander zie ik mezelf. Met die insteek verwelkomt Driestar hogeschool eind augustus  acht internationale studenten. Drie maanden lang trekken deze studenten samen op met zeven pabo-4-studenten, op zoek naar de betekenis van christelijk onderwijs wereldwijd. Zij nemen deel aan de International Class, in 2022 inmiddels de elfde editie!  

We starten het programma met de introductieweek waarin kennismaking met de modulen, de docenten en de studenten centraal staat. Tijdens de officiële opening denken we na over de boodschap uit Lukas 8 ‘De storm gestild’, tijdens deze ‘reis’ is de Meester erbij!

Na het introductiecollege over christelijk onderwijs is het tijd om de  internationale studenten aan het woord te laten, zij presenteren hun land en zichzelf. Ze komen uit Oekraïne, Roemenië, Tanzania en Nepal. De presentaties over Oekraïne maken diepe indruk; door de oorlog weten de Oekraïners niet of hun huis nog staat bij terugkomst. De Roemeense Beáta Napsugár schetste in haar presentatie de rotsige bergen van de Karpaten, bedekt door sneeuwvelden met skipisten. Verder noemde ze de felblauwe Zwarte Zee, evenals het slot van Dracula dat in Roemenië zou hebben gestaan. 

 “Ik leer heel veel over mezelf” 
 Vera Rufulahisa Mutakyahwa komt uit Tanzania. Vol passie vertelt ze over haar land waarin de hoogste berg van Afrika staat, de Kilimanjaro, en over het blinkende Victoriameer met zijn hoge watervallen. Vera besluit haar presentatie met haar droom; lesgeven aan kansarme kinderen. 

De presentaties blijven de studenten wel bij. Alina uit Oekraïne vertelt: “Ik krijg zoveel nieuwe leerzame indrukken dat de dagen ontzettend snel gaan.” “Ik leer heel veel over mezelf door met internationale studenten om te gaan,” vertelt een andere student enthousiast. “We zijn ongelofelijk verschillend, wat heel verrijkend is!”

Over de International Class
De International Class is een minorprogramma van Driestar hogeschool waarin internationale en Nederlandse studenten een paar maanden samen optrekken. Het belangrijkste thema is christelijk leraarschap: wat is christelijk onderwijs en wie ben jij als leraar daarin? De studenten volgen samen colleges en trekken veel met elkaar op. De internationale studenten maken kennis met verschillende onderwijsvormen in Nederland. 

Meer lezen over de International Class? Lees de verhalen van Esther en van Annemarie en Marianne op de website van Driestar hogeschool.