Al vijfendertig jaar biedt Driestar educatief via het Studium Generale momenten van bezinning en verdieping aan rond christelijk onderwijs en opvoeding.
Wees er ook na de zomer weer bij! Met aansprekende sprekers behandelen we actuele thema’s als burgerschapsvorming, omgaan met miskraam en stilgeboorte, schepping en evolutie, het lezen van de Bijbel, apologetiek. En verbond en doop, psychologie en theologie, deugdethiek en omgaan met hernieuwde belangstelling voor kerk en geloof.
Samen met alle aanwezigen bespreken we wat onze positie en inzet is of zou moeten zijn. We doen dat in het licht van Gods Woord en de belijdenisgeschriften. De loop van de (kerk)geschiedenis en de traditie waarin we staan, wegen mee.
In de loop der jaren heeft het Studium Generale een grote kring vaste bezoekers opgebouwd. Toch zoeken we ook weer nieuwe mensen om aan dit prachtige programma te verbinden.
Op de eerste avond in het nieuwe seizoen trekt het Studium Generale daarom het land in. Uitgeverij De Banier stelt D.V. vrijdag 26 september het gebouw van de Erdee Holding open. Alle leraren en andere belangstellenden in de driehoek Veenendaal-Kampen-Rijssen daarom opgelet.
We krijgen allemaal met het thema burgerschap te maken. Hoe verbind je dat op een gezonde en goede manier aan je christelijke identiteit en reformatorische theologie? Dr. Peter van Olst hoopt daarover in gesprek te gaan met prof. dr. M.J. Kater (Theologische Universiteit Apeldoorn) en drs. F.A. van Hartingsveldt, bestuurder van de Fruytier.
Regelmatig werken we voor de Studium Generale-avonden samen met partners. De tweede avond, 3 oktober, trekken we, terug in Gouda, samen op met ‘Schreeuw om leven’.
In het voorjaar is er weer een serie met het Hersteld Hervormd Seminarie. De dag van het Dutch Bible Belt Network wordt opnieuw gehouden, ditmaal rond het spannende thema van verbond en doop, en ook de avond met het Centrum voor Godsdienstonderwijs (CGO) wordt weer gehouden.
Bekijk hier het programma en schrijf je in. Bestuurders, heb je voor jezelf en jouw personeel gedacht aan de mogelijkheid om avonden in het Studium Generale op te nemen in het professionaliseringsaanbod voor jouw medewerkers?
We zien uit naar een goed nieuw seizoen.
Onze samenleving verandert snel. Hoe ga je als christelijke leraar om met toenemende diversiteit op het gebied van culturen en levensovertuigingen? Hoe leer je leerlingen als christen bij te dragen aan een samenleving die allang niet meer christelijk valt te noemen? Dr. Peter Chr. van Olst (Driestar educatief), prof. dr. M.J. Kater (Theologische Universiteit Apeldoorn) en drs. F.A. van Hartingsveldt (Jacobus Fruytier s.g.) gaan er het gesprek over aan.
Lees meerIn een wereld die steeds complexer en meer geseculariseerd wordt, is het opvoeden van kinderen als christen een uitdaging. Hoe blijf je trouw aan je geloof en waarden, terwijl je kinderen opgroeien in een maatschappij die vaak andere normen en overtuigingen hanteert?
Op deze Studium Generale-avond deelt Chris Verhagen, bekend van zijn YouTube-kanaal Christelijke Apologeet, zijn inzichten over het opvoeden in het huidige tijdsgewricht.
Lees meerTheïstische evolutie staat sinds het verschijnen van het boek ”En de aarde bracht voort” (2017) van prof. dr. Gijsbert van den Brink, hoogleraar theologie en wetenschap aan de Vrije Universiteit Amsterdam, in de reformatorische gezindte volop in de belangstelling. Het zou een aantrekkelijke optie zijn om aan de scheppingsleer vast te kunnen houden en tegelijk de evolutietheorie te kunnen omarmen.
Lees meer en meld je aanIn deze wintercursus staat de vraag centraal hoe de Nadere Reformatie en het gereformeerde piëtisme uit de 17e en 18e eeuw doorwerkten in de Nederlandse situatie van de 19e eeuw en daarna. Lopen er vanuit die eeuwen lijnen naar de huidige kerkelijke situatie? Zo ja, hoe dan? Of speelden hierin ook andere ontwikkelingen in theologie en pastoraat een rol?
Boeiende vragen, die ons ook confronteren met de positie van de gereformeerde gezindte in de huidige samenleving. In de cursus ‘Verlaat niet wat Uw hand begon’. Doorwerking van de Nadere Reformatie vanaf de 19e eeuw wordt er ingegaan op deze vragen. De cursus start op 22 november.
Lees meerOp zaterdag 29 november is de jaarlijkse netwerkbijeenkomst van de Dutch Biblebelt Network. Het thema is 'Onbekeerd en toch gedoopt: De bevindelijk-gereformeerde worsteling met de kinderdoop'. De Biblebelt-lezing wordt gehouden door Emeritus hoogleraar theologie Willem Ouweneel.
Lees meerIn het kerkelijke leven is nieuwe aandacht voor de manier waarop wij de Bijbel uitleggen en lezen. Het gaat hier om hermeneutiek. We kunnen uitgaan van dezelfde Bijbel en toch tot een verschillende interpretatie komen. In de geschiedenis heeft dat geleid tot een rijke theologische en geestelijke verscheidenheid: Augustinus is anders dan Luther, Calvijn en John Owen zijn bepaald niet gelijk, Kohlbrugge legt heel andere accenten dan theologen in het lijden. In drie avonden gaan we het over deze onderwerpen hebben.
Lees meer en meld je aanWe leven in een periode van ingrijpende secularisatie. Toch lijkt er in deze decennialange ontwikkeling een kentering zichtbaar te worden. Over het jaar 2024 mat het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) voor het eerst geen dalend kerkbezoek of religieuze binding meer.
Behalve stabilisatie is er vooral bij generatie Z hernieuwde belangstelling waarneembaar, ook voor het christelijk geloof. Sprekers tijdens deze avond zullen zijn: Jonard Roukens MA, missioloog bij ZGG en lid van het studiesecretariaat Schriftgezag dat valt onder het Centrum voor Godsdienstonderwijs (CGO); en evangelist Jan-Dirk Liefting, lid van de hersteld hervormde gemeente in Lunteren en oprichter van de Stichting Evangelisatie Sjofar.
Lees meer