12 januari 2023

Dit is waarom maaltijden op school steeds belangrijker worden

Door Driestar hogeschool

‘Mijn kinderen vinden ontbijtgranen erg lekker. Vroegen konden ze dit dagelijks eten, nu nog maar één of twee dagen per week.’ Wereldwijd zijn de voedselprijzen enorm gestegen. Ook de familie Tubac uit Guatemala merkt dit dagelijks. Ze kunnen minder kopen voor hetzelfde bedrag.

‘In plaats van 30 eieren, kopen we er nu slechts 8 of 12. Een pond gehakt kostte eerst 20 quetzal, en nu maar liefst 32 quetzal,’ zo vertelt moeder Adela Mazate Tubac. Toch probeert ze positief te blijven. ‘Ik weet dat er op andere plaatsen mensen zijn die nog minder hebben. Ik dank God dat ik een baan heb en mijn kinderen kan onderhouden.’

‘We hebben ons uitgavenpatroon moeten aanpassen’

Ook Heidy Alejandra López is dankbaar dat ze een baan heeft. ‘Ik geef sinds zes jaar les op de kleuterschool van AMG Guatemala,’ zo vertelt ze. Heidy heeft een vast salaris, toch wordt ze geraakt door de gevolgen van de coronacrisis. ‘Voorheen betaalde ik 7 quetzal om op mijn werk te komen, maar de benzinekosten zijn nu gestegen naar 25 quetzal. Dat is meer dan drie keer zoveel!’ Ze is dan ook blij dat ze een deel van haar lessen nog online kan geven.

Heidy is getrouwd en moeder van een  4-jarig jongetje.  ‘Het is een heel blij kind en ik ben dankbaar dat ik zijn moeder mag zijn.’ Hoewel het gezin van Heidy en haar man niet groot is, merken ze wel dat hun uitgaven fors zijn gestegen. ‘We hebben ons uitgavenpatroon moeten aanpassen, maar ik geloof dat God zal voorzien.’

Goede, voedzame maaltijden op school

De situatie van Adela en Heidy geldt voor veel mensen in Guatemala. In het land is de werkloosheid toegenomen sinds de pandemie. Samen met de prijsstijgingen dwingt dit families om beslissingen te nemen over welke maaltijden ze overdag eten. Duizenden kinderen lopen het gevaar thuis niet voldoende toegang te hebben tot maaltijden, daarom zetten we ons samen met AMG Guatemala in voor goede, voedzame maaltijden op school.

Het welzijn van de kinderen staat voorop

Tegelijkertijd zijn de toenemende voedsel-, benzine- en onderwijskosten ook een grote uitdaging voor onze partnerorganisatie. De stijgende prijzen dwingt AMG om creatief na te denken hoe ze de kinderen in het sponsorprogramma zo goed mogelijk kunnen blijven ondersteunen. Soms vraagt dit beslissingen die ze liever niet maken, maar altijd staat het welzijn van de kinderen voorop. Ruth, medewerker van AMG voegt toe: ‘We willen het onderwijs blijven verbeteren en de kinderen voedzame maaltijden geven, dat is onze prioriteit. Zo willen we hen een betere toekomst tegemoet laten gaan!’

Geef ze een Tien!
Goed onderwijs is in Nederland bijna vanzelfsprekend. In ontwikkelingslanden laat de kwaliteit van het onderwijs helaas nogal eens te wensen over. Woord en Daad en Driestar educatief zetten zich daarom in voor goed, christelijk onderwijs wereldwijd. 
>>Klik hier voor meer info, verhalen en video's! 

Driestar hogeschool

Over Driestar hogeschool

Driestar hogeschool is de leukste hogeschool van Gouda en leidt - al sinds 1944 - leraren en pedagogen op die met hart en ziel een bijdrage leveren aan christelijk onderwijs en jeugdzorg.