12 oktober 2022

Inkijkjes in een kinderhart

Door Driestar hogeschool

Van mijn leerlingen heb ik geleerd wat er allemaal komt kijken bij een jaar lang juf zijn. Vorig jaar had ik voor het eerst een eigen klas en juist deze kinderen hebben een speciaal plekje in mijn hart. Als ik voor de klas sta, voelt het voor mij niet alsof ik werk. Bij mijn bijbaantje in de supermarkt telde ik altijd de uren af. Dat heb ik nu niet. Ik geniet van m’n werk. De leuke momenten geven energie, de minder leuke momenten bieden uitdaging. En altijd vliegt de dag voorbij.

Ik noem de kinderen in mijn klas altijd ‘mijn kindjes’, want zo voelt het echtDeze kinderen laten mij een jaar lang deel uitmaken van hun leven. Ze vertellen mij hun mooie en verdrietige verhalen. Zo had ik eens een leerling van wie iemand in haar familie overleden was. Ze vond het lastig om zich te uiten en huilde regelmatig op de gang. Ik ging dan naar haar toe, nam haar mee naar binnen en dan kroop ze op m’n schoot en praatte ze over haar verdriet

Een ander kind in mijn klas zat zichtbaar met problemen. Ze kon er niet over praten, maar ging uiteindelijk toch dingen opschrijven en liet het mij lezen. Op zo’n moment krijg ik als juf een inkijkje in een kinderhartHet kan zijn dat ik haar de rest van haar leven heb geholpen in het open zijn. 


Werken en leren tegelijk

Ik zit in het vierde leerjaar van de pabo van Driestar hogeschool. Voor extra uitdaging volg ik ook de opleiding Pedagogiek. Het is fijn dat ik beide opleidingen op Driestar hogeschool kan volgen. Ik werk en leer tegelijk. Dat vind ik heerlijk, want alles wat ik leer tijdens de colleges kan ik meteen toepassen in de praktijk. 


Vanuit liefde

Als juf probeer ik vooral te luisteren en vanuit liefde te reageren. Ook probeer ik zelf open te zijn. Dit maakt voor mij het verschil tussen een goede en slechte leerkracht. De kinderen mogen altijd alles aan mij vragen en zolang het normale vragen zijn, zal ik overal eerlijk antwoord op geven. Pas vroeg een leerling mij of ik het ook moeilijk vind om keuzes te maken. En of dit moeilijk blijft, of dat dit makkelijker wordt als je ouder wordt. Dat zijn de mooie momenten uit het beroep van een leerkracht. 


Studeren aan Driestar hogeschool

Ik woon in de studentenhuisvesting naast Driestar hogeschool. Als ik tentamens heb, kies ik er vaak voor om op Driestar hogeschool te leren. Er zijn plekken ingericht waar je goed kunt studeren. Ik zit hier vaak met vrienden die ik ken van de studentenvereniging. Als de deuren van de hogeschool sluiten, drinken we nog wat in de studentenhuisvesting. Het leven in deze flat is uniek. Ik kan me geen andere plek voorstellen waar je huisgenoten als familie aanvoelen. We zijn allemaal jong, christelijk, bezig met een studie en bezig met wie we zijn. Daarover hebben we mooie gesprekken.


Janien van Boven is student pabo en pedagogiek aan Driestar hogeschool  Driestar hogeschool

Over Driestar hogeschool

Driestar hogeschool is de leukste hogeschool van Gouda en leidt - al sinds 1944 - leraren en pedagogen op die met hart en ziel een bijdrage leveren aan christelijk onderwijs en jeugdzorg.