28 mei 2024

'Eigenlijk zou iedereen de zomerschool moeten volgen'

“Als je op zoek bent naar diepgang en gesprekken met anderen; een bredere kijk wilt krijgen op politiek, maatschappij en godsdienst, dan moet je de zomerschool volgen. Daarin komt dit allemaal aan bod.” 

Van 19 augustus tot en met 23 augustus is de jaarlijkse zomerschool van Driestar hogeschool. Oud-deelnemer Anne Mudde vertelt waarom iedere young professional de zomerschool een keer zou moeten volgen. 

“Er was veel ruimte voor onderlinge ontmoeting, waarin we als groep gesprekken voerden met diepgang. Na de lezing gingen we vaak meteen in gesprek. We logeerden die week in de studentenflat van Driestar hogeschool, waar de gesprekken doorgingen tot diep in de nacht.” 

anneAnne MuddeNaast de diepgang en persoonlijke gesprekken vertelt Anne enthousiast over de afwisseling in het programma. “Die was heel fijn! 

Er stonden meestal drie activiteiten op het programma per dag, maar de lezingen werden daarbij afgewisseld door bijvoorbeeld een wandeling bij de Reeuwijkse plassen waarbij we konden reflecteren en een bezoek aan het stadhuis van Gouda waarbij we in gesprek gingen met de burgemeester. De week vloog zo voorbij.” 

Persoonlijke vorming: Wie ben je? 

"Ook heel goed was de leerlijn voor persoonlijke vorming die verweven was tussen het programma. Dat waren de momenten waarop je na konden denken over jezelf, maar ook hoe je zelf ten opzichte van de inhouden van de lezingen stond. Dat maakte het extra leerzaam en gaf verdieping.” 

Van alle lezingen is die van Eline Zandee bij Anne het meeste bijgebleven. "Die ging over het lijden en het leven zelf. Daarin stelden mensen zich echt kwetsbaar op. Zij had zelf veel meegemaakt als het gaat om lijden, ze gaf ook juist een troostboodschap mee. Dat kon ik later in gesprekken met andere mensen ook benoemen.” 

Over de vraag voor wie de zomerschool van waarde is, is Anne ten slotte duidelijk: Iedereen! “Zeker in deze tijd is het belangrijk om te weten waar je voor staat. Tijdens de zomerschool werd ik daarvoor toegerust. Eigenlijk zou iedereen daarom de zomerschool een keer moeten volgen.” 

Wil je het advies van Anne opvolgen je ook aanmelden voor de zomerschool? Dat doe hier.

P.S.: Dit jaar zijn er lezingen van onder anderen Bart Wallet, Kees van der Staaij, Esther van Fenema, Elise van Hoek en Bram Kunz.

Aanmelden voor de zomerschool

Wil jij de zomerschool bijwonen? Luister naar sprekers als Kees van der Staaij, Bart Wallet, Elise van Hoek en Bram Kunz. En ontmoet andere christelijke professionals.

Direct aanmelden