13 juli 2021

‘Tussen de kleintjes leer je het meest’

Door Driestar hogeschool

Dit is Valerie, student op de pabo: zij wil het vak leren tussen de kinderen.

Ik gun elk kind blijdschap

‘Kinderen hebben mij altijd al blij gemaakt, en dat is ook de reden waarom ik dit werk wilde doen. Kennis overdragen is ook mooi, maar ik vind eigenlijk net zo interessant om te weten hoe kinderen denken. Het raakt het mij bijvoorbeeld altijd wanneer kinderen niet gelukkig kunnen zijn. Zoals het kind dat laatst letterlijk tegen me zei: ‘Niemand geeft echt om mij.’ Dat gaat je niet in de koude kleren zitten: je gunt elk kind toch blijdschap? Door ze tussen de lessen door extra te laten ervaren dat ik ze zie en dat ze er juist wel mogen zijn, hoop ik dat ze inzien dat we wel om ze gegeven wordt.

Elke dag anders

Wat voor mij een leerpunt was tijdens mijn stage tussen de kleuters is dat kinderen niet elke dag hetzelfde zijn – en dat je dat zelf ook niet bent. ‘Denk vooraf na over alles wat er kan gebeuren in je les’, kreeg ik dus als goeie tip mee, om zo te kunnen anticiperen op gebeurtenissen. Zo leerde ik inzien hoe veelzijdig lesgeven is.

Groeien in je beroep

Dit is echt een beroep waar je in moet groeien. Aan mezelf merk ik bijvoorbeeld dat ik makkelijker ben geworden in presenteren of praten voor grotere groepen. Daarnaast merk ik dat ik op de opleiding echt bezig ben geweest met het vormen van mening over bepaalde dingen, waardoor ik daar nu sterker in sta. En ook de stage bevestigde me daarin. Dat het heerlijk was om voor de klas te staan bijvoorbeeld, en dat ik daar heel veel voldoening uit haal!

Klassenproject over Afrika

Met name hou ik van interactieve lessen zoals met ons klassenproject over Afrika. Dan leer je weer op een andere manier. Bijvoorbeeld: sommige kinderen rekenen moeilijk. Maar door ze een kleed aan te trekken en iets te laten kopen in een winkeltje, gaan ze toch met getallen aan de slag. Dan gebeurt het leren echt samen, en dat vind ik prachtig om te zien gebeuren!

Dat geldt overigens niet alleen de kleuters. Zo wil ik ook nog wel eens lesgeven op het voortgezet onderwijs. Maar ook omdat ik zelf wat kleiner van stuk ben, zag ik dat niet als een goede beginstap. Eerst wil ik het vak goed beheersen, en hier tussen de kleintjes leer je het meest.’

Is de pabo iets voor jou? Ontdek het hier
Driestar hogeschool

Over Driestar hogeschool

De leukste hogeschool van Gouda!