27 augustus 2020

Chris wil zijn vaardigheden blijven verbeteren

Door Chris van der Velden

“Ik wist niet dat pedagogiek en didactiek zo belangrijk zouden zijn tijdens de gymles”, vertelt Chris van der Velden, leraar op de GVS Jacobus Koelmanschool in Krimpen aan den IJssel. Hij staat wekelijks drie dagen voor de klas en geeft daarnaast anderhalve dag gymles. Om dat te kunnen doen, volgde hij de post-hbo-opleiding Bewegingsonderwijs bij Driestar hogeschool.

“Tijdens de opleiding werden mijn eigen vaardigheden getraind en getoetst. Ik moest bijvoorbeeld oefenen en ik werd tijdens stagelessen gefilmd. Ik leerde veel van het terugkijken van die beelden.”

Sociale veiligheid

Welke vaardigheden heb je nodig bij een gymles? Chris maakt onderscheid tussen pedagogische, didactische en sociale vaardigheden. “Tijdens de gymlessen probeer ik het continu voor iedereen leuk en leerzaam te maken. Het begint al met het indelen van de groep, maar ook met het motiveren van kinderen, het stimuleren en uitdagen. Ook ben ik veel bezig met sociale interactie tussen de leerlingen. Ik vraag klasgenoten bijvoorbeeld om elkaar te helpen. Dat heeft van de kleuterklas tot aan groep 8 toe al voor mooie momenten gezorgd. Ik let ook erg op sociale veiligheid: kan iedere leerling zich op zijn gemak voelen in de groep? Bij mij hoeft niemand in zijn eentje iets voor te doen terwijl de rest van de groep toekijkt.”

Creatiever kleuteronderwijs

“Je blijft verder leren, ook na je opleiding”, zegt Chris. “Ik ben nu bezig met het verbeteren van het kleuteronderwijs. Ik wil graag creatiever zijn met materialen en in de lesopbouw. Daar kan ik wat ik geleerd heb tijdens de opleiding goed bij gebruiken.”


Wil jij, net als Chris, jezelf blijven ontwikkelen? Neem dan eens een kijkje bij een van onze post-hbo-opleidingen. Wie weet zit er een opleiding voor jou tussen!

Chris van der Velden

Over Chris van der Velden

Chris is leraar en volgt daarnaast de post-hbo-opleiding bewegingsonderwijs bij Driestar hogeschool.