9 juni 2021

In de praktijk leer je het meest

Door Esméralda van de Kamp

We zijn alweer over de helft van het schooljaar. De laatste tentamens komen er aan en het is nog even de tanden op elkaar zetten. Het eerste jaar is bijna afgerond!

Wat heb ik genoten van deze maanden. Ik heb zoveel meegemaakt, zowel leuke als minder leuke dingen. Ook heb ik ontzettend veel geleerd. Elke week geef ik één of twee uur les, daar geniet ik van. Ik heb mijn eigen klas en leer mijn leerlingen steeds beter kennen, ik bouw echt een band met ze op. 

Spelenderwijs Engels leren

Ik geef les aan een 2 vmbo-basis klas. Deze leerlingen zijn speels en houden van een beetje leven in de brouwerij. Ik probeer elke les iets leuks of actiefs te doen, zo heb ik pas bingo gedaan met mijn klas. De leerlingen moesten eerst vijf Engelse woorden opschrijven en vervolgens las ik de Nederlandse woorden voor. Op deze manier zijn ze op een leuke manier bezig met het vak. Eén jongen had bingo en schreeuwde dit zo hard door de klas dat de leerlingen in het lokaal naast ons het ook konden horen. 

Ik probeer de lesstof op een aantrekkelijke manier over te brengen, zodat de leerlingen misschien zelfs een beetje plezier krijgen in het leren. Toen het hoofdstuk over wilde dieren in Afrika ging heb ik een dierenquiz georganiseerd. Ik zocht foto’s van vijf dieren op, en heb deze enorm uitvergroot, tot er nog maar een heel klein stukje zichtbaar was. De leerlingen moesten vervolgens in het Engels raden welk dier ze zagen.

De eerste voldoende in tijden

Ook geef ik één uur in de week bijles aan een jongen uit 2 basis. Hij heeft veel moeite met Engels en haalde onvoldoende na onvoldoende. De eerste paar weken hebben we veel gewerkt aan de basiskennis, zinsconstructies en de vervoeging van werkwoorden. 

Hij kreeg zijn cijfer terug voor een toets, een 4,8. Een beter cijfer dan hij hiervoor gehaald zou hebben, maar uiteraard nog niet het resultaat waar we op hoopten. Na weken hard werken en heel veel oefenen was het tijd voor de volgende toets. Hij had vooraf voorspeld dat hij een 5,0 zou halen. Ik probeerde om hem nog wat extra vertrouwen te geven, ik wist dat hij een voldoende kon halen. En ja hoor, hij heeft deze week zijn cijfer teruggekregen, een 5,6! 

Wat was hij blij toen hij het vertelde. Dit was een van zijn eerste voldoendes in tijden voor het vak Engels. Zijn blijdschap werkte aanstekelijk. Het voelde zo goed om te zien dat ook mijn werk en zijn inspanning vruchten afwierp. Ik heb iemand geholpen met iets waar hij veel moeite mee heeft, en waar hij nu echt beter in aan het worden is.

Praktijk

Dit is dan ook één van de redenen dat ik voor de lerarenopleiding voortgezet onderwijs (lvo) Engels heb gekozen. Het geeft zo’n voldoening om iemand ergens mee te helpen en daar ook direct het resultaat van te zien! Als je deze opleiding volgt bij Driestar hogeschool word je meteen geconfronteerd met de praktijk. En in de praktijk leer je het meest. Zulke mooie momenten als hierboven beschreven zijn dan ook de reden dat ik nog steeds met volle teugen geniet van mijn opleiding!

Esméralda van de Kamp

Over Esméralda van de Kamp

Esméralda volgt de route Opleiden in de School van de lerarenopleiding Engels bij Driestar hogeschool